Кламер БГ - Новини: Депутатът от ГЕРБ, прехвърлил на бедняк задлъжняла фирма, подаде оставка

Депутатът от ГЕРБ, прехвърлил на бедняк задлъжняла фирма, подаде оставка

България

|
Ср, 28 Март 2018г. 16:36ч.
Депутатът от ГЕРБ, прехвърлил на бедняк задлъжняла фирма, подаде оставка

Депутатът от ГЕРБ Димитър Гамишев, продал своя фирма със задължения към бюджета за около 200 000 лв. на малоимотен гражданин, е подал оставка.

Новината съобщи най-напред от парламентарната трибуна Спас Гърневски (ГЕРБ). Той обясни, че действието на Гамишев, който е и общински координатор на ГЕРБ в Гоце Делчев, е заради започналата от НАП проверка и за да се разсеят всякакви съмнения за спъване на разследването.

Гърневски направи това съобщение, след като в специална декларация от БСП настояха ръководството на ГЕРБ да вземе решение по случая с депутата Димитър Гамишев, което да отговаря на интересите на българските граждани. Неприемливо е да има политически чадър върху народни представители от ГЕРБ, които нарушават закона, се казва в декларацията на социалистите.

По-късно в сряда прокуратурата обяви, че е започнала проверка по сигнал срещу депутата за извършено данъчно престъпление.

Както стана ясно във вторник, Гамишев е продал преди около две години фирмата си "Гамишев – НКД" ЕООД със задължения към бюджета в размер на около 200 000 лв. на дружество, управлявано от малоимотен гражданин.

Става дума за класически случай на прехвърляне на дружество на малоимотно лице, което в миналото бе една от най-разпространените схеми за избягване на данъчно облагане или за източване на ДДС. От Националната агенция за приходите (НАП) обясниха миналата седмица, че в голяма степен вратичките в закона в последните години били ограничени заради въвеждане на редица мерки като забрана за прехвърляне на фирма по време на данъчна ревизия, пред- и следрегистрационен контрол по ДДС и т. н.

По случая на Гамишев НАП е поискала от съда обявяване на недействителност на една от сделките. Започнала е и ревизия на физическото лице Димитър Гамишев, за да му се потърси отговорност като физическо лице с личното му имущество за натрупаните задължения, посочиха от данъчната агенция.

"В началото на март в прокуратурата постъпи анонимен сигнал за злоупотреби на народния представител Димитър Гамишев, в момента тече проверка от НАП", заяви пред журналисти говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. "По това разследване главният прокурор поиска снемане на имунитета на Димитър Гамишев. В началото на март по електронна поща в Прокуратурата постъпи анонимен сигнал и в него са изложени различни факти за семейството на народния представител, за неговите близки, за снаха му, за това с какви средства разполага той, както и за деянията му за предизвикване на пътно-транспортно произшествие със смъртен случай. Както и за това, че преди да стане депутат е продал търговското си дружество на друго лице, а то е имало около 200 хил. лева данъчни задължения", каза още Арнаудова.

По думите й главният прокурор Сотир Цацаров се е самосезирал от публикация в сайта Бивол за друго данъчно престъпление. Става дума за сключване на сделка с търговско предприятие с цел да се избегне плащането на данъчни задължения в особено големи размери. "От медиите научих тази сутрин, че НАП започва проверка, така че ние ще ги очакваме, тъй като те реално ще посочат дали има такива данъчни задължения, какъв е техният размер и дали наистина са избегнати", обясни Арнаудова.

Цацаров поясни, че на практика проверката на прокуратурата ще се изразява в обсъждане на резултатите от проверката на НАП. "Ако те покажат това, което се твърди, очевидно е, че ще стигнем до наказателна отговорност", каза главният прокурор. "Мога да потвърдя, че сезирането е по публикация в сайта, но всичко друго е въпрос на установяване в хода на проверката. Кога е извършено прехвърляне, на кого, какви са били данъчните задължения, как те са били установени и как са били формирани – всичко това ще е предмет на тази проверка. Налице ли са разминавания между твърдения на народния представител и твърдения на сайта, ние ще търсим фактите", обясни Цацаров.

Преди няколко дни Гамишев получи и условна присъда за убийство на човек през 2014 г. при пътен инцидент.

Във вторник от пресцентъра на ГЕРБ отказаха всякакъв коментар по случая, а по отношение на присъдата за убийство съобщиха, че депутатът ще обжалва.

Прехвърлянето на фирмата на Гемишев на дружеството "Файнест Асошиътс", управлявано от Георги Михайлов Георгиев, е станало през април 2016 г.. По данни от системата за правна информация ДАКСИ Георгиев участва или е участвал в управлението на още 93 фирми и в собствеността – на 54. Проверка на Бивол е показала, че поне 10 от фирмите на Георги Георгиев дължат суми от порядъка на десетки и стотици хиляди левове на НАП.

Когато се твърди, че борбата с корупцията и контрабандата е реална и липсват милиарди левове от държавната хазна, първото, което трябва да се направи от управляващите от ГЕРБ, е да погледнат в собствената си градина и да изкоренят плевелите си от нея, обяви днес в парламента в декларация от името на левицата Николай Бошкилов.

Димитър Гамишев е олицетворение на лицемерната политика на ГЕРБ - ако членуваш в партията, можеш да не плащаш данъци, да пренасяш суджуци и да овладяваш областни центрове, изтъкна от трибуната социалистът Бошкилов.

С депозираната оставка на Димитър Гамишев ГЕРБ за пореден път дава пред вас и българските граждани ясно и точно послание, че е демократична и отговорна за делата си партия и при най-малко съмнение хората депозират оставките си, не се крият зад имунитети, посочи Спас Гърневски. И на свой ред попита социалистите кога те ще бъдат на нивото на ГЕРБ.

mediapool.bg