Кламер БГ - Новини: Депутатите върнаха на поправителен военния министър на Радев

Депутатите върнаха на поправителен военния министър на Радев

България

|
Вт, 24 Ян 2023г. 16:15ч.
Депутатите върнаха на поправителен военния министър на Радев

Димитър Стоянов, сн. БГНЕС

Парламентарната комисия по отбрана не хареса внесената от служебното правителство програма за модернизация на армията и възложи изготвянето на нова в рамките на три месеца. Тя трябва да е всеобхватна, финансово обоснована и да включва всички разходи, включително за поддръжката на новото въоръжение.

Служебният военен министър Димитър Стоянов коментира след заседанието на комисията във вторник, че това е невъзможно, тъй като няма достатъчно финансови средства, подобен подход ще доведе до намаляването на проектите и ще компрометира цялостната модернизация на армията.

Според Стоянов за да се случи това е необходимо за отбрана да се отделя поне 2.5 % от Брутния вътрешен продукт, а в момента се говори за 1.85%.

Решението на комисията бе подкрепено от "ГЕРБ-СДС", "Продължаваме промяната", "ДПС", "Демократична България" и "Български възход".

"Ако бъде прието това решение, най-вероятно няма да включва всички способности, които бяха в първоначалната програма. При толкова ограничаващи условия няма как да се постигне тази всеобхватност, най-вероятно парите ще бъдат намалени. Няма да има модернизация на Българската армия. Надявам се на разум, когато се гласува в зала", каза Димитър Стоянов.

МО вкара в парламента програма за 13 приоритетни инвестиционни проекта на МО на обща стойност над 6.6 млрд. лева.

Тя предвижда да се закупят бронирани машини, подводници, ПВО, 3D радари и друга техника, която трябва да се изплаща разсрочено.

Какъв е проблемът с програмата?

Военната техника става все по-скъпа и държавата трудно може да си позволи паралелното реализиране на толкова много проекти, освен ако не бъдат обявени за основен приоритет на управлението.

Това би било логично в ситуация на война до границите ни, но е малко вероятно, тъй като повечето партии ще предпочетат да изберат финансирането на социални плащания, енергийни компенсации и пр.

Още към момента има съмнения, че някои от предвидените проекти не са остойностени реалистично и може да се окажат далеч по-скъпи.

Много е вероятно България да постигне очакваните схеми за дългогодишно разсрочено плащане. Има съмнения, че Министерството на отбраната няма и административен капацитет да управлява големи сделки.

Основен проблем, действително, е липсата на предвидени средства за експлоатация и поддръжка на новото закупено въоръжение.

Какво искат депутатите?

С проекторешението на комисията се възлага на правителството да внесе в Народното събрание до три месеца "всеобхватна и финансово обоснована програма за инвестиции в отбраната до 2032 година".

Проектите над 100 млн. лв. трябва да бъдат описани разделно, а по-евтините да бъдат обединени по пакети от способности.

За проектите над 100 млн лева трябва да бъдат внесени и проекти за инвестиционни разходи (ПИР).

Те трябва да включват пълната отбранителна способност, военно-икономически анализ за придобиване, индикативна стойност и примерен график за изпълнение, приоритизация съобразно целите на силите и останалите проекти за реализация на отбранителните способности до 2032 г., възможности за развитие на стратегическо сътрудничество с държави членки на НАТО и ЕС, както и възможности за трансфер на технологии и индустриално сътрудничество.

Модернизацията е на пауза

Без редовно управление цялостната модернизация на армията не може да се задейства, но служебното правителство може да подготви големите проекти и да реализира някои от по-малките.

Не е сигурно, обаче, че следващо евентуално мнозинство ще приеме и продължи визията му.

Липсата на приемственост се случва често в сектора и допълнително затруднява осигуряването на съвременни бойни способности.

mediapool.bg