Кламер БГ - Новини: Денков: Няма непосредствена опасност за гражданите на България

Денков: Няма непосредствена опасност за гражданите на България

България

|
Съб, 24 Юни 2023г. 20:58ч.
Денков: Няма непосредствена опасност за гражданите на България

Денков и Мария Габриел, сн. БГНЕС

Няма непосредствена опасност за гражданите на България, каза премиерът Николай Денков след съвещание със специалните служби заради ситуацията в Руската федерация.

"Няма никаква непосредствена опасност за територията или гражданите на България. В това отношение всички трябва да бъдат спокойни, няма нищо притеснително към този момент", посочи премиерът.

Премиерът Денков отбеляза, че разузнавателните служби на нашите партньори в ЕС и НАТО подават информация за ситуацията в Русия.

От своя страна вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел представи мерките, които МВнР вече е предприело.

"Искам да потвърдя, че МВнР следи с повишено внимание ситуацията в Руската Федерация. В непрекъснат контакт сме с партньорите ни в ЕС и НАТО, както и с бългрското посолство в Москва. Коментираме развитията с оглед грижата за сигурността на българите на територията на Русия", посочи Габирел.

"Още в началото на днешния ден МВнР предупреди българските граждани да избягват пътувания до Руската федерация заради напрежението до Ростов на Дон, и рисковете от безредици. В случай, че присъствието на български граждани в Руската Федерация не е наложително, съветваме сънародниците ни да преосмислят пътуването си. При нужда от съдействие българите да се обръщат към посолството ни в Москва, и генералното консулство в Санкт Петербург, както и денонощно на телефоните, публикувани на сайта на министерството".

"В случай нa необходимост имаме готовност за предприемане на действия за евакуация на служители на дипломатическите ни представителства, и на български граждани, които искат да напуснат страната. До този момент не са постъпвали такива заявления", каза още вицепремиерът и външен министър.

В заседанието участваха вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел, министрите на отбраната и на вътрешните работи, началникът на отбраната, ръководителите на Държавна агенция "Национална сигурност", Държавна агенция "Разузнаване" и служба "Военно разузнаване".

При нужда от съдействие българските граждани могат да се обръщат към посолството на Република България в Москва, Руска Федерация на следния телефонен номер:

+ 7 495 234 02 26. Сигнали може да се подават и на следния имейл адрес:

Embassy.Moscow@mfa.bg; и към Генералното консулство на Република България в Санкт Петербург на следните телефонни номера: +7 812 401 01 52 и дежурен телефон в извънработно време: +7-921-633-6116. Сигнали може да се подават и на следния имейл адрес: Consulate.Petersburg@mfa.bg.

Сигнали и молби за съдействие при бедствени ситуации на български граждани се приемат денонощно и на телефонните линии на дирекция "Ситуационен център": +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56 или на имейл: crisis@mfa.bg.

mediapool.bg