Кламер БГ - Новини: Денков: Кандидатурата на Герджиков ще доведе до проблеми

Денков: Кандидатурата на Герджиков ще доведе до проблеми

България

|
Пон, 04 Окт 2021г. 12:15ч.
Денков: Кандидатурата на Герджиков ще доведе до проблеми

Николай Денков, сн. БГНЕС

Кандидатурата на ректора на Софийския университет /СУ/ "Св. Климент Охридски" проф.Анастас Герджиков за президент ме изненада и даже ме притеснява в известна степен. Това коментира в понеделник служебният министър на образованието и науката проф. Николай Денков.

Той има пълно право да се кандидатира за всичко, за което иска, но не очаквах че човек, който е от нашите среди, ще бъде кандидат на ГЕРБ, заяви Денков по БНТ, попитан за кандидатурата на проф. Анастас Герджиков за президент, издигнат от Инициативен комитет.

Това, което ме притеснява са две неща, каза образователният министър.

"Вижда се, че системата на висшето образование се оказва силно ангажирана с тази кандидатура. Очевидно е, че тя ще бъде кандидатурата на ГЕРБ и ДПС. И второ - това ще доведе до разломни линии във висшето образование, което трябва да е деполитизирано, както трябва да бъде и средното образование. За последните години висшето образование успяваше да се опази от такава политизация, за разлика от средното образование. С този акт може би ние също ще имаме проблеми в това отношение", коментира министър Николай Денков, който е преподавател в СУ.

Министърът на образованието каза, че законът не изисква проф. Анастас Герджиков да подаде оставка, като ректор на Софийския университет, но "със сигурност влизайки, като ректор на СУ, ще има преплитане между борбата за печалба, загуба на авторитет - както за него, така и за Софийския университет".

mediapool.bg