Кламер БГ - Новини: Денков: Докато ГЕРБ не промени отношението си към корупцията, няма как да управляваме заедно

Денков: Докато ГЕРБ не промени отношението си към корупцията, няма как да управляваме заедно

България

|
Съб, 22 Апр 2023г. 11:48ч.
Денков: Докато ГЕРБ не промени отношението си към корупцията, няма как да управляваме заедно

Денков: Докато ГЕРБ не промени отношението си към корупцията, няма как да управляваме заедно

Няма да подкрепим мандата на ГЕРБ за съставяне на правителство. Няма да

участваме в съвместно коалиционно управление. Докато ГЕРБ не промени отношението

си към корупцията, няма как да управляваме заедно. Това каза пред бТВ съпредседателят на парламентарната група на "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) Николай Денков, който отново повтори, че формацията няма да подкрепи кабинет с мандата на ГЕРБ.

Междувременно от партията на Бойко Борисов обявиха, че са готови да не предлагат правителство с първия мандат, ако ПП-ДБ кажат, че с втория мандат може да се сформира общо правителство. Според Росен Желязков от ГЕРБ обаче ПП-ДБ се срамуват от евентуална подкрепа от ГЕРБ.

"Няма индикации, че ГЕРБ е готова да промени досегашния си модел на управление"

"Хората очакват ние да променим начина, по който се управлява държавата. Към момента няма никакви индикации, че ГЕРБ е готова да промени този подход, освен една и това е законодателната програма, която приехме заедно. Ако тя започне да се изпълнява и видим, че се приемат законите, които изискват отчетност от главния прокурор, тогава ще видим, че има промяна в подхода на ГЕРБ, за момента това не е така", каза Денков пред бТВ.

В отговор на призива на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов от ПП-ДБ да кажат от кого ще търсят подкрепа за втория мандат, Денков каза: "От всички, които следва законодателната промяна и подходът за промяна на България към развита европейска държава".

Попитан дали това включва и ГЕРБ, той отговори: "Включително и от ГЕРБ. Знам, че ще бъде трудно. Правителствата на малцинствата са в много трудна ситуация, защото целият контрол е в парламента. Във всеки момент те могат да бъдат свалени".

Той обаче подчерта, че в момента все още дори не е връчен първият мандат и отговорността за съставяне на правителство е в ръцете на ГЕРБ.

Денков допълни, че са готови да пробват и с правителство на малцинството, ако получат

втория мандат. По думите му досега от ПП-ДБ не са говорили с другите партии по този въпрос.

Желязков: ПП-ДБ се срамуват от подкрепа от ГЕРБ

"Готови сме, ако те заявят, че с техния мандат (на ПП-ДБ -бел.ред.) ние може да сформираме стабилно мнозинство, което да приеме тази законодателна програма в пълнота, да не отиваме към предлагане с първия мандат на кабинет", каза пред бТВ председателят на парламента Росен Желязков от ГЕРБ.

По думите му от партията на Бойко Борисов искали да знаят от кого биха търсили ПП-ДБ подкрепа за втория мандат, защото "ние много ясно заявихме, че загърбваме политическия егоизъм".

"ПП-ДБ се срамуват от подкрепа от ГЕРБ, така ми изглежда. И не искат на фасадно ниво да има участие от ГЕРБ. Мотивите им са доста изкуствени. В мен остава усещането, че т започват да подготвят почвата за нови избори", каза още Желязков.

Според него имало различния в ПП-ДБ - "Продължаваме промяната“ били по-склонни да управляват на държавно ниво, докато "Демократична България" се стремели бързо да стигнат до местните избори.

"Има грешен и по-малко грешен ход"

Явор Божанков от ПП-ДБ пък обяви, че правителство с първия мандат може да се сформира с подкрепата на ДПС и БСП.

"Ако ние под каквато и да е форма работим в някакъв кабинет и търсим разговор с която и да е от тези партии, ние ще претърпим щети, защото нашите избиратели няма да приемат това добре", посочи той пред Нова тв.

По думите на Божанков политическата ситуация у нас "патова" и правилен ход няма. "Има грешен и по-малко грешен", смята той.

"Ние не сме скарани с ГЕРБ. Става дума за дълбоки несъгласия не просто между двете коалиции, а между две групи в обществото и те имат своите сериозни основания", каза Божанков и припомни, че ПП-ДБ има решение да не подкрепя правителство с мандат на ГЕРБ, а въпросът за втория ще бъде на дневен ред едва когато той бъде връчен.

"Имаме програма, имаме план, имаме решения. Колко е трудно – ясно се знае", допълни Божанков.

Какви са другите варианти на ГЕРБ

ГЕРБ са готови да предложат и експертен кабинет, и на малцинството. По думите на Деница Сачева изборът между двата варианта зависи от това на каква подкрепа ще разчитат от ПП-ДБ и искат ли националните приоритети да бъдат постигнати.

"България няма нужда от това за шести пореден път да получи същият отговор – това, че хората няма да дадат своя вот на нито една политическа сила да управлява самостоятелно. Хората искат да се намери път между различните политически партии и да се говори за национални приоритети и национално обединение. Хората искат политическите партии да загърбят частните си политически интереси и да работят за държавата", каза тя пред Нова тв.

mediapool.bg