Кламер БГ - Новини: Настоящи и бивши лидери се сбогуваха с бившия френски президент Жак Ширак

Настоящи и бивши лидери се сбогуваха с бившия френски президент Жак Ширак

Свят

|
Пон, 30 Септ 2019г. 17:33ч.
Настоящи и бивши лидери се сбогуваха с бившия френски президент Жак Ширак

Бивши и настоящи лидери от цял свят се сбогуваха с бившия френски президент Жак Ширак, починал миналата седмица на 86 години, предадоха световните агенции.

Службата в памет на Ширак беше в църквата "Сен Сюлпис", която е втората най-голяма в Париж след катедралата Нотр Дам, опустошена от пожар през април. На литургията заедно с президента на Франция Еманюел Макрон присъстваха около 80 чуждестранни представители, сред които президентите на Русия Владимир Путин, на Италия Серджо Матарела, на Германия Франк-Валтер Щайнмайер.

Сред 2000-те души, присъствали на службата, бяха премиерите на Унгария и на Ливан - Виктор Орбан и Саад Харири, бившият президент на САЩ Бил Клинтън, йорданският крал Абдула Втори, емирът на Катар Тамим бин Хамад Ал Тани и др.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер не присъства по здравословни причини. Заради крехко здраве на службата не дойде и вдовицата на Ширак – Бернадет.

Присъстваха бившите френски президенти Никола Саркози, Франсоа Оланд и Валери Жискар Д'Естен.

"Бившият президент Ширак изпитваше истинска любов към хората", припомни на службата архиепископът на Париж Мишел Опети. Той допълни, че Ширак е бил въплъщение на обичта към другите, която липсва в съвременното общество. "Сбогом и благодаря Ви, господин Ширак!", каза архиепископът.

Преди заупокойната служба в църквата "Сен Сюлпис" в мемориалния комплекс Дом на Инвалидите имаше церемония по отдаване на почит на Ширак. На нея присъства Макрон, който не произнесе реч. Военен оркестър изсвири "Марсилезата", а после ковчегът на Ширак, покрит с френското знаме, беше изпратен с военни почести. От Дома на Инвалидите до храма "Сен Сюлпис" катафалката с ковчега премина по улици, пълни с хора, дошли да се сбогуват с бившия президент.

След церемонията в църквата "Сен Сюлпис" катафалката с ковчега потегли към гробището Монпарнас. Там Ширак бе погребан до дъщеря си Лоранс, починала преди три години.

След църковната служба президентите на Франция и на Русия размениха няколко думи на крак. Разговорът продължи около две минути.

Макрон организира обяд в Елисейския дворец за някои от чуждите гости, дошли на поклонението.

mediapool.bg