Кламер БГ - Новини: Ден 94 на протестите: Няма да спрем

Ден 94 на протестите: Няма да спрем

България

|
Нед, 11 Окт 2020г. 08:51ч.
Ден 94 на протестите: Няма да спрем

За 94-та поредна вечер протестиращите срещу правителството и главния прокурор Иван Гешев се събраха

в центъра на София.

"Заедно предизвикахме сериозен международен отзвук за корупцията и беззаконието в България. Няма да спрем", написаха във Фейсбук от "Отровното трио", които са организатори на демонстрациите.

"Заедно сме силни и само заедно ще успеем", посочват още те.

Началната точка на демонстрацията беше традиционната – фонтана пред Президентството. След 20:30 ч. демонстрантите се отправиха на шествие към "Орлов мост", където стигнаха около 21:00 ч. Протестиращите не са толкова много, колкото бяха през лятото. Те обаче бяха категорични, че по-важното е тяхната решителност.

Протестиращите останаха на "Орлов мост" до около 22:30 ч. Обстановката на протеста бе спокойна, не се стигна до напрежение

При демонстрациите в петък вечерта се стигна до сблъсъци между протестиращи и полиция пред БНТ. До напрежението се стигна когато евродепутатът от ГЕРБ Андрей Новаков, който бе гост в "Панорама", излезе от сградата. Той беше посрещнат с освирквания и викове "Оставка", "Мафия", "Боклуци". Новаков се спря да говори с недоволните, но после тръгна към колата си. Протестиращите се опитаха да стигнат до него. В крайна сметка демонстрантите бяха отблъснати от полицаи.

След станалото преди ден евродепутатът Александър Йорданов (ГЕРБ-СДС) нарече недоволните "простаци" и "лумпени".

"Изглежда резолюцията много е възмутила Александър Йорданов. В резултат той ни нарече простаци. Благодаря ви, г-н Йорданов. Аз няма да ви нарека простак. Най-малкото защото г-н Йорданов е бил председател на парламента", каза пред протестиращите в събота Арман Бабикян.

"Един евродепутат с наднормено тегло, днес казал, че всички вие сте простаци и лумпени. Защото си позволяваме да протестираме срещу вожда му", каза Николай Хаджигенов, цитиран от БГНЕС. Адвокатът призова Йорданов да си стои в Брюксел.

Организаторите на протестите вече обявиха, че петото издание на т.нар. Велико Народно въстания срещу властта ще се проведе на 16 октомври

mediapool.bg