Кламер БГ - Новини: "Демократична България" сезира ЕК за конфискацията

"Демократична България" сезира ЕК за конфискацията

България

|
Пон, 07 Ян 2019г. 17:03ч.
"Демократична България" сезира ЕК за конфискацията

Коалицията "Демократична България" обяви, че ще сезира Европейската комисия заради антикорупционния закон, даващ право на властите да конфискуват имущество на лица, които са обявени от наказателния съд за невиновни. Според коалицията на ДСБ, "Да, България" и "Зелените" българският закон нарушава базови принципи на правото на ЕС.

"Европейската комисия трябва да си отвори очите, че в България няма борба с корупцията, а въоръжаване (на корупцията) с редица инструменти", каза лидерът на "Да, България" Христо Иванов, който е бивш правосъден министър в кабинета "Борисов 2".

По думите му президентът Румен Радев е "проспал възможността" за налагане на вето срещу последните изменения на антикорупционния закон. Преди година президентът наложи вето върху целия антикорупционен закон, но то бе бързо преодоляно от управляващото мнозинство.

Искането на "Демократична България" до Европейската комисия е за стартиране на процедура за установяване на нарушение на общностното законодателство заради действащите правила за конфискация на имущество. Това искане съвпада с течащата в момента проверка на ЕК за спазването на евродирективата за гражданската конфискация. На България бе даден срок от един месец да обясни как точно спазва европейските правила. Срокът изтича във вторник.

Евродирективата постановява основни принципи за конфискацията на имущество, придобито от престъпна дейност на територията на ЕС. Тя указва на страните, че трябва да отнемат имущество на лица, срещу които има влязла в сила присъда за редица престъпления – корупция, пране на пари, организирана престъпност и др. В България конфискацията е възможна и без да има доказано пред съда престъпление. Властите в София твърдят, че евродирективата залага само минималните стандарти за конфискацията, които страната е сметнала за недостатъчни.

През миналата година Софийският градски съд изпрати преюдициално запитване до Съда на ЕС в Люксембург по повод делото за конфискация на имуществото на Цветан Василев и други 17 души, обвиняеми по мегаделото "КТБ". Съдия Катерина Енчева зададе пет въпроса до Съда на ЕС, за да се разбере дали българският закон за конфискацията отговаря на принципите на правото на ЕС. Произнасянето на Съда на ЕС би трябвало да изчисти въпроса и без намесата на Европейската комисия.

Според "Демократична България" антикорупционният закон създава извънредни органи като КПКОНПИ (антикорупционната комисия), които имат права за упражняване на необоснована репресия.

Лидерът на ДСБ Атанас Атанасов разкритикува управляващите и за изхарчването на парите от излишъка през декември.

"Който каквото и да прави в България, в крайна сметка решенията ги взима еднолично Борисов. Този модел е вреден за страната. Общите пари не се използват за грижа за обществото, а за задоволяване на интересите на олигархията, която подкрепя и е подкрепяна от тази власт", каза Атанасов.

По думите му "основният ортак на Борисовата държава Ахмед Доган" в негов стил е заявил в речта си през декември, че му харесва този начин на упражняване на властта и няма нужда от предсрочни избори. Атанасов смята, че ДПС иска да получи колкото може повече властови възможности, за да реализира икономическите си интереси.

mediapool.bg