Кламер БГ - Новини: "Демократична България" предлага със закон предвидимост при въвеждане и отмяна на епидемични мерки

"Демократична България" предлага със закон предвидимост при въвеждане и отмяна на епидемични мерки

Коронавирус

|
Пет, 23 Апр 2021г. 13:19ч.
"Демократична България" предлага със закон предвидимост при въвеждане и отмяна на епидемични мерки

Механизъм за предвидимост при въвеждането и отмяната на противоепидемични мерки в страната предлагат с промени в Закона за здравето депутатите от "Демократична България" д-р Александър Симидчиев и Атанас Славов. С поправките се въвежда законово задължение в Националния план за готовност и действие при епидемия или пандемия "да се посочват действията и видовете мерки за ограничаване разпространението на заразната болест, включително и конкретни показатели и критерии за въвеждане, съответно за отмяната на временните мерки в съответствие със спецификата и степента на разпространение на съответната заразна болест".

С поправките се цели да се гарантира предвидимост при въвеждането и отмяната на противоепидемични мерки. "Това би довело до повишаване доверието на обществото към държавните институции, отговорни за управлението на епидемията или пандемията", се казва в мотивите. Според вносителите това ще спомогне и за спазване на мерките, което е ключово за овладяването на епидемията.

Законопроектът предвижда още, че при обявена епидемична обстановка министърът на здравеопазването въвежда в действие Национален план за готовност и действие при епидемия или пандемия и ако няма приет такъв план, Министерският съвет по предложение на министъра на здравеопазването трябва го приеме в срок до 14 от обявяването на извънредната епидемична обстановка.

mediapool.bg