Кламер БГ - Новини: "Демократична България" призова президента да наложи вето върху Закона за туризма

"Демократична България" призова президента да наложи вето върху Закона за туризма

България

|
Пон, 10 Фев 2020г. 13:21ч.
"Демократична България" призова президента да наложи вето върху Закона за туризма

"Демократична България" призова президента Румен Радев да наложи вето върху поправките в Закона за туризма, с които се иска съгласие от съседите, за да може да бъде пуснат апартамент за отдаване под наем онлайн.

Промяната беше прокарана тихомълком между двете четения на закона от ГЕРБ. Корекциите въвеждат регистрация в общината на този вид имоти и при подаването на заявлението за това ще се изисква документ, удостоверяващ съгласието на 50 на сто от собствениците на самостоятелни обекти в етажната собственост, където се намира жилището за отдаване под наем за туристи.

"Всеки ден ни сервират нова порция смачкване на бизнеса. Последното е изискването над половината от съседите ти да са съгласни, за да можеш да отдаваш частната си собственост под наем краткосрочно, през онлайн платформи. "Демократична България" е категорично против такова вмешателство в личните дела на хората", се казва в позицията на обединението.

Според политическата организация възможността за отдаване под наем чрез сайтове като Airbnb.com и booking.com е съживила цели райони в София и други градове. Хиляди граждани разчитат на допълнителен доход от това. Някои си покриват месечните комунални сметки, за други е цяла бизнес ниша, посочват от "Демократична България".

Те напомнят, че десетки проценти от жилищата в София са празни и растящият туризъм е шанс за запълване на този капацитет. Ако тази ниша бъде затворена, потокът от гости ще трябва да бъде компенсиран от поне 100 нови хотела, които ще бъдат построени върху зелени площи, паркоместа или стари сгради, се казва още в позецията.

Според обединението България е много далеч от проблемите, които такива платформи създават в градове като Барселона или Париж. А в София те съдействат за милиони инвестиции и възраждане на района между Халите и Лъвов мост, например.

"Какво ще замести тези пари там? Еврофондове и неефективни държавни субсидии? Нужно ли е държавата да забранява нещо и после да го спасява? Това е извратена представа за функциониране на обществото", се казва още в позицията на "Демократична България".

Политическата формация обещава след парламентарните избори да поеме отговорността и да върне свободата на споделената икономика, като върне на пазара краткосрочното отдаване на апартаменти и на автомобили (услуги от типа Uber).

"Време е България да се сбогува с аналоговата икономика и да навлезе успешно в дигиталната ера. Това ще гарантира успеха ни като държава. Другото е още от същото", посочват от "Демократична България".

mediapool.bg