Кламер БГ - Новини: Демократична България: Борисов отдалечава страната от европейските ценности

Демократична България: Борисов отдалечава страната от европейските ценности

България

|
Четв, 28 Юни 2018г. 17:41ч.
Демократична България: Борисов отдалечава страната от европейските ценности

Правителството на Бойко Борисов отдалечава страната ни от европейските ценности. Ето защо е нужно премиерът да подаде оставка. Това поискаха на пресконференция в четвъртък партиите от обединението "Демократична България".

По думите на лидера на Да, България Христо Иванов доказателство в тази посока е фактът, че в Европейския съюз е започнало образуването на едно ядро около еврозоната и новата инициатива за съвместна отбрана, което ще взима решенията, но България няма да е в него.

По думите му европейските партньори са съгласни в България да се проведе едно европредседателство, но когато става въпрос да включат страната в следващите кръгове на доверие, каквито са еврозоната и новата отбранителна инициатива, те показват, че нямат доверие в управлението.

Според Иванов на Борисов му се казва от ЕС, че управление, което отказва да реформира правосъдието, отбраната и банките си, няма място в ядрото на съюза.

Часове преди в парламента да бъде гласуван вялия вот на недоверие, дебатите, по който бяха по-малко от час и половина, председателят на ДСБ Атанас Атанасов каза, че случилото се е доказателството за обезличаването на Народното събрание.

Той обърна внимание, че по време на дебатите нито един депутат от ГЕРБ не се изказал, а председателят на комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Цветан Цветанов, който е и председател на парламентарната група на ГЕРБ, е говорил, но извън пленарната зала.

Атанасов обърна внимание, че от БСП изобщо не са поставили въпроса за отсъствието на премиера от залата. Според него най-важният мотив във вота на недоверие, който е за несправяне по тема "Сигурност", липсвал, а той е за "заграбването на системата от сарайския кръг".

Атанасов добави, че когато трябва да избират членове на Висшия съдебен съвет, опозиция и управляващи нямат различия и са заедно в пленарната зала.

От "Демократична България" посочиха, че покрай постановката с вота на недоверие са минали скандални решения, на които нито опозицията, нито медиите са обърнали внимание. И това е още едно основание да се иска оставката на властта.

Като такова решение Борислав Сандов, който е съпредседател на "Зелените", посочи отмяната на мораториума върху строежа на АЕЦ "Белене", който беше наложен през 2012 г. от първия кабинет на Бойко Борисов.

"Покрай скандала с острова на Борисов мина ключовото решение за АЕЦ "Белене" и се отваря схема за източване на милиарди публични средства за осъществяване на един абсолютно ненужен проект", каза още Сандов.

Той обърна внимание и върху изпращането на вицепремиера Валери Симеонов на сесия на ЮНЕСКО в Бахрейн, на която страната ни щяла да поиска намаляване на размера на природен парк "Пирин". Според Сандов искането е подкрепено само от Танзания, Ангола, Азербайджан, Босна и Херцеговина, Куба и Китай – "страни, които са много далеч от демокрацията".

mediapool.bg