Кламер БГ - Новини: Демократите укрепиха контрола в Сената на САЩ с победа в Джорджия

Демократите укрепиха контрола в Сената на САЩ с победа в Джорджия

Свят

|
Ср, 07 Дек 2022г. 13:14ч.
Демократите укрепиха контрола в Сената на САЩ с победа в Джорджия

Рафаел Уорнък, Снимка ЕПА/БГНЕС

Демократът Рафаел Уорнък спечели изборите за място в Сената от щата Джорджия и укрепи мнозинството на своята партия в горната камара на американския Конгрес. Той спечели вота срещу бившата футболна звезда Хершел Уокър, който бе един от републиканците, подкрепени от Тръмп.

След 99% от преброените гласове Уорнък води на Уокър с 50,8% до 49,2%. Резултатът циментира Джорджия като оспорван щат, който ще бъде едно от бойните полета на президентските избори през 2024 г.

Демократите спечелиха три надпревари през последните две години в Джорджия, която е бивша крепост на републиканците. Президентът демократ Джо Байдън също спечели вота през 2020 г.

"Нека да празнуваме за кратко на върха на тази планина. Нека танцуваме, защото го заслужаваме. Но утре ще се върнем в долината, за да си свършим работата", каза Уорнък пред ликуваща тълпа от свои поддръжници, цитиран от Ройтерс. Уорнък е баптистки пастор в историческата църква в Атланта, където е проповядвал Мартин Лутър Кинг - младши.

Поражението на Уокър е голям неуспех за Доналд Тръмп, който се отново се опитва да спечели републиканската номинация за президентските избори. Бившият президент подкрепи Уокър и десетки други високопоставени републиканци на тазгодишните междинни избори, но много от тях загубиха.

Кампанията на Уокър беше провалена от множество тежки гафове. Той се позиционира като противник на абортите, но по време на кампанията излязоха много съобщения, че е плащал на жени, за да направят аборт. Уорък отрече твърденията.

"Сега няма да се оправдавам, защото се борихме страхотно", каза Уокър на привържениците си, след като призна загубата във вторник.

Победата на Уорнък беше подкрепена от силно представяне в градските и крайградските райони, включително окръг Фултън в Атланта, където демократът спечели 77% от гласовете.

Демократите ще получат мнозинство от 51 места в 100-местния Сенат, което ще направи малко по-лесно издигането на номинациите на Байдън за съдебни и административни постове. Голяма част от законодателството все още ще изисква републиканска подкрепа, след като партията спечели вота за Камарата на представителите с малко мнозинство.

mediapool.bg