Кламер БГ - Новини: Демократите от Камарата на представителите внасят в понеделник текст за импийчмънт на Тръмп

Демократите от Камарата на представителите внасят в понеделник текст за импийчмънт на Тръмп

Свят

|
Нед, 10 Ян 2021г. 11:14ч.
Демократите от Камарата на представителите внасят в понеделник текст за импийчмънт на Тръмп

Демократите от Камарата на представителите ще внесат в понеделник законов текст с призив за импийчмънт на президента Доналд Тръмп, съобщи членът на Камарата Тед Лию, цитиран от Ройтерс.

Лию беше сред активните участници в инициативата за импийчмънт срещу Тръмп през декември 2019, която в крайна сметка се провали в Сената. Той посочва в Туитър, че сега има 180 поддръжници за нов законов текст за импийчмънт след атаката срещу Капитолия в сряда, извършена от поддръжници на Тръмп.

Същевременно сенаторът републиканец Пат Туми заяви, че според него президентът на САЩ Доналд Тръмп е извършил нарушения, които са основание за импийчмънт, предаде Асошиейтед прес.

След щурма на Капитолия от поддръжници на президента републиканецът Туми, представляващ щата Пенсилвания в горната камара на американския Конгрес, заяви, че според него Тръмп е извършил нарушения, които са основание за импийчмънт. Той обаче не каза дали би гласувал за отстраняването му от поста, ако Камарата на представителите гласува за започване на процедурата и процедурата стигне до Сената.

"Едно от нещата, които ме притесняват, честно казано, е дали Камарата ще политизира напълно нещо", заяви Туми пред Фокс нюз. "Мисля, че президентът е извършил нарушения, които са основание за импийчмънт, но не знам какво ще стигне до Сената, ако изобщо нещо стигне", добави той.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е правил и друг опит да убеди чиновник от Джорджия да намери нарушения на изборите в щата, съобщи в. "Вашингтон пост".

През декември миналата година Тръмп е звънил и на ръководителя на следствената група към държавния секретар на щата. Името на чиновника не се съобщава, но президентът е опитал да го убеди, че той ще стане "национален герой", ако открие доказателства за фалшификация.

Разговорът се е състоял малко преди Коледа, когато чиновникът е проучвал твърденията за фалшификации в предградие на Атланта.

Експерти смятат, че този разговор може да се третира като възпрепятстване на правосъдието или други углавни престъпления, макар че предупреждават, че доказването им ще бъде сложно.

На 2 януари Тръмп разговаря и с държавния секретар на щата Джорджия Брад Рафенспъргър. По време на този разговор президентът е поискал от него "да намери" достатъчно гласове за промяна на резултата от изборите в щата, спечелен от Байдън.

mediapool.bg