Кламер БГ - Новини: Делото за аферата "САПАРД" отново не успя да започне

Делото за аферата "САПАРД" отново не успя да започне

България

|
Пет, 01 Авг 2014г. 17:16ч.
Делото за аферата "САПАРД" отново не успя да започне

Специализираният наказателен съд не даде в петък ход на делото за източване на над 7,5 млн. евро от САПАРД срещу бизнесмена Марио Николов и още седем души. Третият опит за старт на процеса за тази година претърпя провал, защото само двама от подсъдимите са били редовно призовани. Следващото заседание по делото е насрочено за 3 октомври.

Марио Николов е обвиняем по това дело заедно със съпругата си Марияна, Ана Шаркова, Лазарина Георгиева, Иван Иванов, Валентин Ангелов, Радмил Петров и Петя Хаджииванова.

По това дело бизнесменът Марио Николов първо бе осъден на първа инстанция на 12 години затвор, съпругата му Мариана Николова също бе призната за виновна и осъдена на 5 години затвор, а различни осъдителни присъди получиха останалите подсъдими – Ана Шаркова, Лазарина Георгиева, Иван Иванов и Валентин Ангелов. Осъден на първа инстанция с тях бе и Григор Главев, но той почина преди делото да приключи окончателно. Двама бяха оправдани - Радмил Петров и Петя Хаджииванова.

След това обаче Софийският апелативен съд (САС) отмени всички присъди и върна казуса на прокуратурата заради допуснати съществени процесуални нарушения - противоречия, неясноти и пропуски при изготвяне на обвинителния акт. В мотивите си САС остро разкритикува и първоинстанционното решение, произнесено от настоящия председател на Върховния административен съд Георги Колев, посочвайки, че в него буквално са били преписани цели пасажи от обвинителния акт.

В началото на март по делото отново се случиха тежки гафове, но след като то вече бе прехвърлено в специализирания съд. Съдия Пламен Панайотов, определен за съдия докладчик по делото, си направи отвод. Причината е, че преди години той е бил прокурор по същото това дело. Така процесът отново не тръгна. Спецсъдът определи нов съдия в лицето на Мария Кавракова, която първо реши да го върне на прокуратурата заради процесуални грешки.

По-късно фиаско претърпя и делото за пране на пари от САПАРД, където подсъдим е и бизнесменът Людмил Стойков. Според обвинението той е създал престъпна група, ръководена от Марио Николов, за пране на над 12.8 млн. лева, отклонени от САПАРД.

Стойков бе оправдан и на първа инстанция по втория казус, но ефективни осъдителни присъди получиха останалите подсъдими - Марио Николов, Марияна Николова, Ана Шаркова, Иван Иванов и Валентин Ангелов. Това дело не успя да тръгне повече от две години на втора инстанция и, след като най-сетне това се случи през 2012 г., САС оправда всички подсъдими.

Голям скандал последва и след като прокурорът Стойчо Ненков оттегли протестите срещу оправдателните присъди точно на Марио Николов и Людмил Стойков. Той бе обвинен в престъпление срещу правосъдието. Успоредно с това двамата германски граждани Улрих Райзахер и Михаел Енгелхард бяха осъдени за участие в схемата, но се оказа, че родните разследващи не са използвали достатъчно ефективно доказателствата, събрани от немските им колеги.

mediapool.bg