Кламер БГ - Новини: Деветима кандидати да проектират обходния път на Павликени

Деветима кандидати да проектират обходния път на Павликени

България

|
Нед, 07 Фев 2021г. 14:48ч.
Деветима кандидати да проектират обходния път на Павликени

Девет фирми се надпреварват за поръчката за 150 хил. лв. за актуализиране на технически проект от 1980-те години за обходен път на Павликени с дължина между 4.5 км и 5 км. съобщиха от пътната агенция.

В Петък са били отворени офертите на "Джи М Инженеринг", "Трафик холдинг", "Инжконсултпроект", "Инфра про консулт", "Ий Кей Джей България Кънсълтинг Енджиниърс", "Проджект планинг енд мениджмънт", ДЗЗД "Трансконсулт Група-22", с участници "Трансконсулт-22" и "Трансконсулт-група", както и "Виа-План" и "Илия Бурда" ЕООД.

Началото на съществуващия проект е при 29-ти км на път III-303 (Гара Бяла - о.п. Плевен) - Българене - Левски - Бутово - о.п. Павликени - Мусина - Пушево - Керека - (Дряново - Гостилица). Трасето обхожда Павликени от западната страна, пресича ж. п. линията София - Варна, чрез надлез, след което пресича и третокласния път ІІІ-3031 о. п. Павликени - Стамболово - Хотница - Самоводене. След това проектното трасе се развива на югоизток, обхождайки Павликени от югозападната му страна, до пресичането с път III-405 Добромирка - Вишовград - Павликени - Караисен - Свищов.

В началото на 90-те е започнал строежът на 2.2 км от трасето, разположено между двата третокласни пътя. Работата обаче е преустановена на етап изграждане на земно легло и положена трошенокаменна настилка. Изпълнени са и част от фундаментите на ж.п. надлез при пресичането на трасето на околовръстния път с ж. п. линията София – Варна.

Изработването на проект за довършването на околовръстния път ще позволи извеждането на трафика извън центъра на Павликени. По уличната мрежа на града няма да преминават както транзитно пътуващите автомобили, така и потока от товарни камиони, превозващи материали от кариерите за добив на базолтоиди и на фракция. Обходното трасе ще има и благоприятен екологичен ефект, поради това че ще се намали замърсяването на въздуха, ще се редуцират нивата на вибрации и шум от моторните превозни средства, преминаващи през централните градски части.

Срокът за изготвянето на проекта е 90 календарни дни.

mediapool.bg