Кламер БГ - Новини: Две наркоченгета са задържани за корупция и продажба на дрога

Две наркоченгета са задържани за корупция и продажба на дрога

България

|
Пон, 16 Окт 2017г. 12:38ч.
Две наркоченгета са задържани за корупция и продажба на дрога

Двама оперативни работници от столичното 7-мо РПУ са задържани за корупция и разпространение на наркотици, съобщиха от спецпрокуратурата в понеделник.

Имената на служителите на МВР не се споменават, като се уточнява единствено, че те са с дългогодишен опит в системата и са работили по линия именно на противодействието на търговията с дрога.

Двамата са задържани при акция на "Вътрешна сигурност" в МВР и спецпрокуратурата на 15 октомври. Заключени са с подкуп от 2000 лева, които рпедварително са белязни от разследващите.

Парите са били част от т.нар. такси "спокойствие", които оперативните работници събирали всеки месец от наркодилърите в техния район на територията на 7-мо РПУ. Ако "клиентите" откажели да им плащат, следвали заплахи с арести и образуване на преписки и досъдебни производства срещу тях.

Освен това служителите на МВР се занимавали и с директна продажба на дрога, като според данните на спецпрокуратурата, снабдявали някои от "подопечните" им дилъри с амфетамини, марихуана и други наркотици.

При обиска на жилището на един от двамата арестувани, в пециален тайник са открити "разноцветни таблетки, разпределени в найлонови пликчета", които при полевия тест реагирали на амфетамини. Количеството им не се уточнява.

Разследващите добавят само, че двете наркоченгета действали "при пълна конспиративност" и общували с наркодилърите само чрез интернет приложения на мобилните им телефони или чрез "права" връзка.

Оперативните работници са задрържани в следствения арест с прокурорско постановление за 72 часа, като спецпрокуратурата ще поиска от спецсъда постоянното им задържане на 17 октомври.

mediapool.bg