Кламер БГ - Новини: Две бомби самоделки открити в Истанбул, трета избухна, няма пострадали

Две бомби самоделки открити в Истанбул, трета избухна, няма пострадали

Балкани

|
Нед, 18 Ян 2015г. 16:16ч.
Две бомби самоделки открити в Истанбул, трета избухна, няма пострадали

В истанбулския квартал "Фатих" в неделя е избухнало взривно устройство, но няма пострадали, предаде ТАСС. Телевизинният канал “Хабертюрк” съобщава, че още две самоделни бомби са открити в кварталите "Малтепе" и "Султангази".

В квартал "Фатих" неизвестни лица са поставили взривно устройство до трафопост. Бомбата е избухнала, но за щастие няма пострадали. Според първоначални данни от полицията взривното устройство е било с малка мощност и е съдържало поразяващи елементи.

В района на "Малтепе" неизвестни лица поставили близо до местния полицейски участък подозрителен пакет, в която било открито самоделно взривно устройство. Сапьори са извършили контролирано взривяване на бомбата самоделка, която също е съдържала поразяващи елементи. На пакета е имало надпис: “Вие ще отговаряте за Джизре”. Става дума за град Джизре в населения предимно с кюрди окръг Шърнак в Югоизточна Турция, където наскоро 12-годишно момче бе убито при все още неизяснени обстоятелства при избухнали в района сблъсъци между силите за сигурност и симпатизанти на Кюрдската работническа партия (ПКК).Семейството на момчето и кюрдски бойци обвиниха силите на реда за убийството.

Премиерът Ахмет Давутоглу категорично отрече тази версия, заявявайки, че полицията не е използвала оръжие или сълзотворен газ по време на инцидентите.

В квартал "Султангази" двама души с маски на лицата са оставили подозрителен пакет на спирка на градския транспорт. При проверка от специалисти било установено, че в пакета имало голям газов балон с детонатор. На пакета била изписана абревиатурата на младежкото крило на ПКК. Води се разследване във връзка с трите инцидента. Полицията издирва лицата, отговорни за поставяне и изработване на взривните устройства.

mediapool.bg