Кламер БГ - Новини: Двама загинали при взрив в "Пирогов", разследва се човешка грешка

Двама загинали при взрив в "Пирогов", разследва се човешка грешка

България

|
Ср, 27 Ноем 2019г. 15:00ч.
Двама загинали при взрив в "Пирогов", разследва се човешка грешка

Двама души загинаха, а други около 100 бяха евакуирани след взрив на кислородна система в болница "Пирогов". При инцидента няма други пострадали, с изключение на един обгазен. Няма и очевидци на случилото се, за да кажат какво е предизвикало взрива.

Първоначалната версия е, че става въпрос за незлонамерена човешка грешка. Според ръководството на болницата системата за подаване на кислород е нова и изискванията за безопасност се спазват.

Загинали са двама мъже

Инцидентът е станал около 3.45 ч. в стая на Второ вътрешно отделение, която се намира във втория етаж в болницата. Двамата загинали са мъже на 68 и на 55 г. Те са се намирали в стаята, където се е взривила системата. Единият от мъжете е бил на кислородна терапия.

"По принцип голяма част от болните в това отделение са на кислородна терапия, така че там е нормално да има повишени нива на кислород. Най-важното е, че при наличие на близо 100 души в тази сграда всички към момента са в добро състояние, няма допълнително пострадали извън хората, които са били на мястото на този инцидент. Всички са преместени по други структури и отделения. Болницата продължава да функционира доколкото е възможно при нормален режим. Останалите пациенти са в добро компесирано състояние. Провеждат се допълнителни изследвания на по-тежко болните дали има някакво влияние", обясни изпълняващият длъжността директор на "Пирогов" проф. Николай Габровски .

По думите му системата за подаване на кислород е нова и се експлоатира правилно и с повишено внимание.

Реакцията на инцидента

По оценка на пожарната, полицията и здравния министър Кирил Ананиев реакцията на инцидента е била светкавична, което е предотвратило по-голяма трагедия. Според здравния министър в опасност е бил живота на повече от 80 души.

Инцидентът е станал около 3.45 ч. Незабавно към мястото са изпратени осем пожарни екипа, аварийно-спасителен екип и автомеханични стълби, които успели да локализират и потушат огъня около 4.25 часа.

Лекари и екипи на полицията и пожарната са евакуирали пациентите, които се намират в засегнатото отделение на болницата. Най-трудно подвижните са били изнесени на ръце. Здравният министър съобщи, че други болници са предложили помощ за прехвърляне на пациенти от "Пирогов", но това не се е наложило. Към момента болницата функционира нормално.

"Пирогов" откри гореща телефонна линия само за близки на пациентите от Второ вътрешно отделение, на която могат да се информират за състоянието им - 02/91 54 540.

Щетите

В следствие на пожара има срутена стена в засегнатото отделение, съобщи министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

Първоначалната оценка е, че срутването не застрашава дейността на болницата и сградата, но ще се прави допълнително обследване.

Кислородната система е нова

Проф. Габровски обясни, че системата за подаване на кислород в болницата е нова и се експлоатира според стандартите. Преди години системата е подменена по всички изисквания, които са за съхранение и употреба на кислород. А доставката и съхранението на кислорода е под строг надзор.

"Както всяко болнично заведение ние разполагаме с медицински газове. Единият от медицинските газове е кислород, който се подава към пациентите. Тази система е изключително строго контролирана. Тя се контролира на ежемесечна база от сертифицирана, специализирана фирма, която отговаря за медицинските газове в болницата. Освен това болницата разполага със служител, който ежедневно контролира наличието на тези системи – състоянието на системите, наличието на инциденти и ги профилактира. Категорично може да се каже, че не става дума за авария или проблем, свързан с нормалното функциониране на системата или свързан с нея апарат", заяви той. Думите му се потвърждават и от бившия зам.-директор на болницата доц.д-р Стоян Сопотенски, който обясни пред БНР, че контролът на кислородните системи в болницата е ежедневен и има вътрешен и външен контрол.

Бившият директор на болницата доц. Спас Спасков коментира, че ако има изтичане на кислород, то не е от самата система, а от кислородна маска на пациент. "Тъй като маските не са от типа затворена система. Когато тя се отмести от лицето на пациента, насищането с кислород в помещенията е възможно, не е изключение. В случая се е стигнало до някакъв предел, който е в повече от допустимото. Това няма как да са индикира“, каза той пред БНР.

Разследва се човешка грешка

Основната версия за инцидента е незлонамерена човешка грешка, обяви вицепремиерът Томислав Дончев пред бТВ. "Не е минало без човешка намеса", каза той. По-късно на заседанието на Министерския съвет премиерът Бойко Борисов изложи хипотезата: "Дано не се окаже, че са пушили в стаята".

Софийската градска прокуратура образува производство за "причиняване на смърт на повече от едно лице, поради незнание или немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност- престъпление по чл. 123 ал.3 от НК".

Обгорената стая, сн. БГНЕС

"Изключваме възможността това да е злонамерено действие, в смисъл терористичен акт, тази възможност е изключена, тъй като в "Пирогов" съществува сериозна система за охрана, има и полицейска охрана. В момента текат процесуални-следствени действия под надзора на Софийска градска прокуратура, те ще се провеждат

от следовател. Работим по версия, тъй като това предполага работа с апаратура, с повишено налягане на кислород, така че започваме да работим по тази версия", каза вътрешният министър Младен Маринов.

mediapool.bg