Кламер БГ - Новини: Два руски самолета с 99 военни и 35 тона техника са кацнали в Каракас

Два руски самолета с 99 военни и 35 тона техника са кацнали в Каракас

Свят

|
Пон, 25 Март 2019г. 17:17ч.
Два руски самолета с 99 военни и 35 тона техника са кацнали в Каракас

Два руски самолета, превозващи 99 военни и 35 тона техника кацнаха в Каракас, "в рамките на техническото и военно сътрудничество с Венецуела", предаде Франс прес, като цитира руската държавна агенция Спутник.

"В тези полети няма нищо тайнствено", посочва Спутник и уточнява че единият самолет е "Антонов Ан-124", другият - пътнически "Ил-62". Те са кацнали пред президентския терминал на международното летище "Симон Боливар"

Венецуелските власти и посолството на Русия в Каракас отказаха да коментират тази информация, посочва АФП.

Ройтерс съобщи, че двата самолета са излетели в петък за Каракас от руското военно летище "Чкаловски" и са направили кратък престой в Сирия. Транспортният самолет "Ан-124" е излетял от Каракас в неделя следобед. Ройтерс също цитира агенция Спутник, че руските военни са пристигнали във Венецуела за "консултации". "Русия има различни договори тук, които са в процес на изпълнение, договори от технически военен характер", заявил пред Спутник източник от руското посолство в Каракас.

Руските министерства на отбраната и на външните работи и говорителят на Кремъл не са отговорили на писмените въпроси на Ройтерс във връзка с пристигналите във Венецуела самолети.

Министерството на отбраната в Москва реши да не коментира новината за руски военни самолети във Венецуела, пише в заглавие "Росийская газета".

Не е тайна, че руски военни самолети са кацали във Венецуела и преди - включително стратегически бомбардировачи Ту-160 и военнотранспортни Ан-124 и Ил-62, посочва "Росийская газета" във връзка с такива случаи през 2008, 2013 и 2018 г. "Всеки път летците ни пристигаха във Венецуела по покана на властите в тази република", изтъква московският официоз.

Медиите неведнъж съобщаваха за руски военни самолети във Венецуела и след като през януари т. г. започна да се изостря политическата криза в страната, отбелязва на сайта си телевизия "Дожд".

Ройтерс писа, че там са пристигнали неколкостотин бойци от частната военна компания "Вагнер", за да охраняват президента Николас Мадуро. Кремъл отрича, напомня телевизията.

Миналия декември Русия прати във Венецуела два бомбардировача Ту-160 за съвместно учение. Трансатлантическият полет предизвика паника в САЩ - тези самолети могат да носят на борда си ядрени заряди, изтъква "Газета".

Медиите обясниха визитата на руски военни във Венецуела, пише "Ведомости". Изданието изброява латиноамерикански вестници и сайтове, според които на 23 март в тази страна са пристигнали два самолета с 99 руски военни, водени от високопоставен генерал, също и 35 тона товар.

Латиноамерикански медии сочат за водач на групата генерал-полковник Василий Тонкошкуров, назначен миналата година за началник на Главния щаб на руските сухопътни войски, пише "РБК".

По думите на венецуелски служител, говорил пред Асошиейтед прес, ще се обсъждат условия за техническата поддръжка и обучението на специалисти, които да работят с руската техника, доставена в страната, уточнява "Ведомости".

Появата на руски самолети и голям брой военни във Венецуела предизвика куп въпроси у специалистите, защото според непотвърдена информация Русия се готви да разположи в латиноамериканската държава пълноценна военна база. Нещо повече, в интернет бяха качени и снимки на мистериозния товар, пристигнал с един от военнотранспортните самолети, отбелязва специализираната агенция Авиа.про, като се позовава на Телеграм канала "Военний обозревател".

"От представената снимка личи, че не става дума за храни и медикаменти, а за товар с неизвестен характер, грижливо покрит с брезент и стоварван върху платформата на камион. Според оценки на специалисти може би става дума за товар с военно предназначение", се казва в материала.

"Това може да е какво ли не - от далекобойни ракети за зенитните ракетни комплекси С-300В, развърнати вече из цяла Венецуела, до средства за радиоелектронна борба, необходими на властите, за да се борят срещу разузнавателната авиация на САЩ, която все по-често доближава венецуелските граници", коментира аналитик на Авиа.про.

mediapool.bg