Кламер БГ - Новини: Фирми и политици с дарения за болниците заради коронавируса

Фирми и политици с дарения за болниците заради коронавируса

България

|
Четв, 19 Март 2020г. 17:28ч.
Фирми и политици с дарения за болниците заради коронавируса

Фирми и политици правят дарения на болници, в които се лекуват болни от коронавирус. Средства за закупуване на медицинско оборудване на ново отделение за интензивно лечение в столичната болница "Пирогов"ще дари мобилният оператор "Теленор".

Здравното заведение получи и маски, дезинфектанти, противовирусни препарати и лекарства, закупени със събрани средства от заплатите на депутатите от партия "Воля", която призова останалите политици и бизнесмени да се включат по същия начин във финансирането на битката срещу коронавируса.

Телекомът съобщи в четвъртък, че след консултация с ръководството

на

болницата, е решил да дари около 200 хил. лв. за закупуване на 15 специализирани легла за интензивна грижа, 45 инфузионни помпи и 15 монитори, необходими за ефективната работа на отделението.

Шефът на "Пирогов" проф. д-р Асен Балтов благодари за помощта и коментира, че новото оборудване на новото отделение ще осигури още по-добра и по-успешна грижа за най-силно засегнатите жертви на пандемията.

Директорът на "Теленор" Джейсън Кинг благодари на

всички медицински професионалисти, които са на първа линия в борбата срещу надемияна и и зрази надежда дарението им да помогне на заболелите.

Телекомът призова клиентите си да останат вкъщи като част от борбата с пандемията от коронавирус и припомня, че е предоставил на всички тях допълнителни 1000 минути за разговори с всички национални мрежи, 10000 МВ за мобилен интернет на максимална скорост и достъп до всички свои дигитални услуги безплатно.

Компанията препоръчва на своите абонати да използват алтернативните канали за самообслужванеи

така

да

ограничат ненужните излизания и излагането на риск.

Шоуменът и председател на "Има такъв народ" Слави Трифонов дарява 100 хил. за допълнителни възнаграждения за медицинските сестри и санитарите от Александровска болница. "Винаги съм знаел, че Остап Бендер е прав. Той казва: "проблемът със спасяването на давещите се е проблем на самите давещи се". И тъй като, ние, всички, заедно сме попаднали в момента в едно блато, явно ще трябва сами да се оправяме. Всеки както може и с каквото може", каза той в обръщение по телевизията си.

Трифонов призова депутати, министри и президент да си дарят заплатите, а партиите – субсидиите.

Фондация "Тръст за социална алтернатива" също обяви, че дарява 10 000 лева, за да подпомогне усилията срещу разпростанението на коронавируса. Дарението е за партньорите им от Национална мрежа на здравните медиатори в подкрепа на тяхната засилена работа за противодействие сред малцинствата.

Здравните медиатори работят усилено на терен във високорискови общности, с повишена мобилност, както и със семейства, които нямат нужната информация за ситуацията в страната и необходимостта от предприемане на мерки за опазване.

230 здравни медиатори ще получат необходимите маски, очила, защитни костюми и санитарни материали. Медиаторите работят в повече от 230 общности с над 2000 лица в тях в цялата страна.

Дейността на медиаторите повишава информираността за коронавируса, както и дава възможност на хората от ромските общности и уязвимите групи да се предпазват по-добре.

Търговската верига "Била" също обяви, че ще дари 100 000 лева в рамките на благотворителната кампания на Българския Червен кръст "Заедно срещу коронавируса". Акцията набира средства за справяне с епидемиологичната ситуация от разпространението на Covid - 19.

"За "Била" винаги е било приоритет да помага на обществото в трудни моменти. В тежки ситуации като тази вярваме че най-добрият начин да се справим е, като сме обединени. Затова се надяваме, че с дарението си даваме положителен пример, с който ще привлечем и други компании, а и граждани, да подкрепят кампанията и да проявят съпричастност към благородните усилия на българските медици“, каза Норберт Мисбрандт, управител на веригата за България.

mediapool.bg