Кламер БГ - Новини: Даниел Митов: Отношенията ни с Москва са нормални в рамките на ситуацията

Даниел Митов: Отношенията ни с Москва са нормални в рамките на ситуацията

България

|
Ср, 15 Апр 2015г. 14:44ч.
Даниел Митов: Отношенията ни с Москва са нормални в рамките на ситуацията

Външният министър Даниел Митов определи отношенията с Русия като "нормални в рамките на външнополитическата ситуация в момента" и за пореден път отхвърли критиките на бившия държавен глава Георги Първанов, че страната е в изолация.

"За нас е важно да поддържаме външнополитическа позиция по отношение на задачите които имаме в рамките на ЕС и на НАТО и, разбира се, когато става въпрос за енергийната ни диверсификация - президентът и половината правителство на Азербайджан бяха тук на посещение, водим разговори си с други държави и смятам, че нещата вървят

много добре", заяви Митов.

Той потвърди, че България няма да изпрати официален представител в Москва за парада на победата на 9 май и отрече да се готви визита на българския премиер в Русия.

"Не готвим в момента такова нещо. Ще преценим според ситуацията", посочи Митов.

На въпрос дали нашият посланик ще бъде на парада , Митов заяви, че той "има собствени задачи и ще кажем това, когато трябва".

Той отклони въпрос дали може да се очаква промяна на позицията на България спрямо санкциите срещу Русия, като каза, че те са обща европейска позиция и се приемат със съгласуване в рамките на Европейския съвет.

Даниел Митов посочи още, че България е една от държавите в ЕС, на която се "обръща най-сериозно внимание", като припомни правителствената визита в Париж, изложбата на тракийското златно съкровище в Лувъра и други дипломатически контакти на високо ниво.

След като преди ден Митов коментира, че Първанов е загубил връзка с реалността, в сряда посочи, че не той, а бившият президент си е "изпуснал нервите по отношение на мен и смятам ,че съм могъл да бъда много по-остър".

"Бил съм много възпитан в случая", каза Митов.

В отговор на въпрос външният министър посочи, че предстоящата визита на Първанов в Москва е изцяло негова инициатива и няма нужда да я съгласува с него.

Георги Първанов ще посети Москва на 15-17 април по покана на Министерство на отбраната на Русия, където ще участва в работата на ежегодната Московска конференция за международна сигурност.

Митов каза още, че е призовал Първанов да дойде и "да си говорим по темите, които не са му ясни, защото очевидно, че има проблем с разбирането какво се случва по света".

Задочният спор между Първанов и Митов започна, след като бившият държавен глава обяви, че загубата на проекта "Южен поток" е изключителен сигнал за краха на външната политика на България. Той критикува правителството и за това, че не е имало български представител на провелата се в Будапеща среща на външните министри на Гърция, Сърбия, Македония, Турция и Унгария за консолидиране на позициите им по доставките на газ.

Според Митов обаче тази позиция е "меко казано неадекватна". Той припомни, че "Южен поток" не е спрян от неговото правителство и няма как една държава да бъде наказана за това, че е следвала европейските правила.

mediapool.bg