Кламер БГ - Новини: Дамаск критикува Саудитска Арабия преди срещата във Виена

Дамаск критикува Саудитска Арабия преди срещата във Виена

Свят

|
Четв, 29 Окт 2015г. 17:07ч.
Дамаск критикува Саудитска Арабия преди срещата във Виена

Сирия разкритикува Саудитска Арабия преди разговорите, които започват в четвъртък във Виена, Русия изрази очакване те да помогнат за започване на диалог между сирийските фракции с цел намиране на политическо решение на конфликта. Сирийската опозиция в изгнание пък се обяви категорично против оставането на президента Башар ал Асад на власт в рамките на политически преход, предаде Асошиейтед прес.

Министрите на външните работи на САЩ, Русия, Саудитска Арабия и Турция се събират тази вечер във Виена на втора по рода си среща за обсъждане на сирийския конфликт. Утре към тях ще се присъединят колегите им от редица европейски и близкоизточни държави, включително от Иран.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери вече е в австрийската столица. Днес той ще има двустранни срещи с руския министър на външните работи Сергей Лавров и с иранския му колега Мохамад Джавад Зариф.

Лавров също ще разговаря със Зариф, а утре сутринта - с египетския външен министър Самех Шукри, предаде ТАСС, като се позова на източник от руската делегация.

САЩ, Саудитска Арабия и Турция са твърди противници на режима в Дамаск, а Русия и Иран - негови основни поддръжници.

Сирийският министър на информацията Омран аз Зуби разкритикува остро Саудитска Арабия. Тя не може да играе продуктивна роля за уреждане на конфликта в Сирия, защото пролива там, както и в Йемен и Ирак, кръвта на мюсюлмани и араби, заяви той, цитиран от Асошиейтед прес.

Вчера саудитският външен министър Адел ал Джубейр каза, че няма роля за сирийския президент в бъдещия политически преход в страната.

Зуби нарече Джубейр "слуга, който е най-добре да мълчи".

Говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова заяви, че целта на преговорите във Виена е да помогнат за започване на междусирийски диалог с цел постигане на политическо решение на конфликта.

Захарова изрази задоволство, че Иран и Египет са поканени на разговорите в австрийската столица. Използването на потенциала на всички регионални актьори е от първостепенно значение за успеха на преговорите и едностранните подходи не работят, отбеляза тя.

Руският заместник-министър на външните работи Михаил Богданов каза, че страната му разговаря по телефона със сирийската опозиция почти всеки ден, предаде Ройтерс. Имаме освен това срещи с нейни представители в Москва, Париж и Истанбул, посочи Богданов. той уточни, че руски дипломати разговарят с представители на Свободната сирийска армия и на кюрдските сили.

Сирийската опозиция в изгнание отхвърли възможността президентът Асад да има роля в бъдещия политически преход в страната "дори за един ден", предаде АП, като се позова на нейно изявление.

Басам Абдула от Сирийската национална коалиция направи този коментар след среща в Германия с пратеника на САЩ за Сирия Майкъл Ратни.

mediapool.bg