Кламер БГ - Новини: "Да, България" даде мандат на Христо Иванов да преговаря за съставяне на правителство

"Да, България" даде мандат на Христо Иванов да преговаря за съставяне на правителство

България

|
Ср, 17 Ноем 2021г. 13:54ч.
"Да, България" даде мандат на Христо Иванов да преговаря за съставяне на правителство

Националният съвет на "Да, България" гласува доверие и даде мандат на лидера си в оставка Христо Иванов да преговаря с представителите на "Продължаваме промяната" за съставянето на редовно правителство. Във вторник вечерта ръководството в оставка на "Демократична България" проведе първата си среща с Кирил Петков и Асен Василев.

По всяка вероятност Иванов ще остане лидер на партията поне до януари. Според устава на "Да, България" членовете на партията трябва да бъдат уведомени за датата на конференцията най-малко месец по-рано.

Очаква се конференцията да се проведе след Нова година, а според правилника партията ще бъде водена от ръководството в оставка.

"Да, България" вече състави работна група, която да разработи правила за номиниране на кандидати за председател и членове на управителните органи, както и за промени в устава на партията.

На този етап не се вижда кой може да смени Христо Иванов като лице на "Да, България" и основен двигател на дясноцентристката коалиция "Демократична България". Тази година ДБ първо показа голямо израстване, като спечели 9.45% на изборите през април, а след това качи до 12.64% на вота през юли.

Социологическите агенции предвиждаха ДБ да стане дори втора политическа сила при третите избори за година, но възходът рязко приключи след включването на бившия член на "Да, България" Кирил Петков и финансиста Асен Василев в политиката със самостоятелен проект. "Продължаваме промяна" успя да "открадне гласове" от всички опозиционни партии, но най-сериозна загуба отчетоха ИТН, ДБ и ИБГНИ.

mediapool.bg