Кламер БГ - Новини: ДС агентите ще се обявяват всеки път като искат държавен пост

ДС агентите ще се обявяват всеки път като искат държавен пост

България

|
Ср, 01 Юни 2022г. 16:19ч.
ДС агентите ще се обявяват всеки път като искат държавен пост

ДС агентите ще се обявяват всеки път като искат държавен пост

Парламентът прие на второ четене законопроект, който предвижда агентите на "Държавна сигурност" да бъдат обявявани след всяка проверка.

Това означава, че ако даден кандидат за публична длъжност е бил сътрудник на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА, името му ще бъде обявявано, дори преди това вече да е бил осветяван.

Промените предвиждат когато комисията по досиетата установи, че някое от проверяваните лица е с обявена принадлежност и няма нови архивни документи, то тя трябва да се позове на резултатите от предходната проверка и да обяви новото публично качество на проверения.

Предложението беше на "Демократична България" и до него се стигна след тълкувателно решение на Върховния административен съд относно правото на комисията по досиетата да оповестява агентите само след първата проверка.

"Трябва да знаем, ако има зависимости днес, породени още в миналото, как те са се развили след това и да направим своята оценка като граждани в едно демократично общество. Поне това дължим на българското общество - да прекъсваме зависимостите от миналото", заяви Атанас Славов от ДБ.

По време на дебатите Георги Свиленски от БСП поиска отмяна на Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към ДС и разузнавателните служби на БНА. Той добави, че законът не е в съответствие с ежедневието на българските граждани.

Водещият заседанието Кристиан Вигенин от БСП обаче не подложи предложението на гласуване, защото няма как с такава редакционна поправка да отпадне цял закон. Той подчерта, че социалистите са за отмяна на този закон, но това не може да стане с редакция в заглавието, както искаше Свиленски, а с внасяне на друг законопроект.

От "Продължаваме промяната" подкрепиха обявяването на принадлежност всеки път с това, че обществото има право да знае дали даден кандидат е бил част от службите.

Радомир Чолаков от ГЕРБ защити идеята като подчерта, че щом като няма лустрация, то всеки път, когато някой иска да заеме обществена длъжност трябва да се припомня дали е бил част от Държавна сигурност.

mediapool.bg