Кламер БГ - Новини: ДПС се регистрира за президентските избори

ДПС се регистрира за президентските избори

България

|
Пет, 24 Септ 2021г. 12:59ч.
ДПС се регистрира за президентските избори

ДПС се регистрира за президентските избори

ДПС подаде документи за участие не само в парламентарните, но и в президентските избори. Все още не е ясно дали със сигурност ще издигнат кандидати за президент и вицепрезидент и коя ще е двойката. Движението ще вземе решение за започване на процедура по номиниране на кандидати.

"Днес ДПС ще има онлайн заседание и ще приеме номинации. В зависимост от номинациите ще вземем решение и ще регистрираме кандидатите за народни представители и кандидатите ни за президент и вицепрезидент, ако има такива", каза председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.

Досега Движението не е участвало директно в президентския вот. През 2016 година подкрепи Пламен Орешарски на първи тур, а Румен Радев – на втория. И преди обаче партията се е регистрирала за участие, но просто не е издигала собствен кандидат.

В петък Карадайъ коментира също така, че в тези условия на кризи за трети път отиваме на избори тази година. "Затова призивът ми към всички български граждани е да се отнесем много сериозно към тези избори, които предстоят", каза той.

Карадайъ използва случая, за да нападне служебното правителство и да обвини служебния министър на вътрешните работи, че бил упражнен полицейски произвол срещу членове на ДПС. Ставало дума за "следене, унижение, събличане на хора, хора на земята, обиски по улицата".

"Другата седмица имам посещение в Брюксел. Това са ни сигнали за полицейски произвол в страната през месец юли и вие медиите мисля, че мълчахте. Ние не сме дали много гласност тогава. Сега, в момента, призивът ни към всички български граждани е да дават гласност на всяко закононарушение и на всеки полицейски произвол от органите на реда, които действат по заповед на вътрешния министър, назначен от президента Румен Радев", каза Карадайъ и добави, че Радев няма как да не знае, а може и да участва в указанията към служебния министър Бойко Рашков, който абсолютно съзнателно и целенасочено погазва конституционни права на български граждани, ограничавайки ги, включително да могат да гласуват.

"Ние от ДПС сме категорично против купуването на гласове и борба трябва да се води, но не с противозаконни методи и средства. Не органите на реда и държавният апарат като цяло да се ползва в услуга на едни партии и против други партии", каза председателят на ДПС и добави: "12 години ГЕРБ го прилагаше, сега в момента Радев го прилага със своите служебни министри", добави още той.

"Обръщам се към Радев и Рашков, че с най-мракобесните комунистически прийоми не е почтено, не е достойно да печелиш избори и да се отнасяш към своите политически опоненти", посочи още той.

"От тук искам да заявя, че независимо Радев дали ще го има, или няма да го има. Независимо Рашков дали ще го има, или няма да го има. Независимо Карадайъ дали ще го има или няма да го има – България ще има 47-мо, и 48-мо, и 49-то и 50-то, и т.н.- Народно събрание. И 47-мо, 48-мо, 49-то и 50-то и т.н.- Народно събрание ДПС ще участва и с парламентарните и конституционните инструменти всеки произвол и полицейщина ще бъде проверяван и длъжностните лица ще си понесат своята отговорност за своите закононарушения", каза той.

mediapool.bg