Кламер БГ - Новини: ДПС минус Пеевски: какво означава отсъствието му

ДПС минус Пеевски: какво означава отсъствието му

Анализи и Коментари

|
Пон, 01 Март 2021г. 14:04ч.
ДПС минус Пеевски: какво означава отсъствието му

Ще бъде ли Делян Пеевски водач на листа на ДПС, а следователно и народен представител в следващия парламент? Откакто България влезе в режим на предстоящи избори, този въпрос неизменно се задава на представители на Движението. Защото отсъствието на фигура, превърнала се в неразривна част от бранда "ДПС", би означавало, че Движението се подготвя за явно участие в изпълнителната власт. Чистейки имидж.

"И ще се получи отговор на този въпрос"

Първите информации в медиите за кандидат-депутатските листи на ДПС разкриха, че в тях липсва получилият най-много номинации за водач - след лидера Мустафа Карадайъ, разбира се. В средата на февруари това изтъкна и самият Карадайъ в предаването "Панорама" на БНТ. Председателят на ДПС каза, че не е говорил с Пеевски дали ще участва в листите, но обеща този въпрос да стане "ясен", когато започнат да се редят листите. Два дни преди официалната им регистрация обаче зам.-председателят на парламентарната група на ДПС Халил Летифов беше уклончив по въпроса за участието на Пеевски. Той също обеща това да се изясни до 2 март, когато се регистрират кандидат-депутатските листи. "И ще се получи отговор на този въпрос защо той е решил едно или друго", каза Летифов по БНР.

При предишните вотове ръководството на ДПС не мълчеше до последния момент коя листа ще води Делян Пеевски. Дали сега няма да чуем, че Делян Пеевски сам е решил да се откаже от депутатско място? От над 30-те избирателни района за ДПС към момента не са известни водачите на десетина, така че на теория съществува възможност Пеевски да води някъде - например в Ловеч, Монтана, Кюстендил, Ямбол, но не и в софийските листи. В Пазарджишкия избирателен район, откъдето традиционно се кандидатира, този път водач ще е евродепутатката Искра Михайлова.

А многото номинации за Пеевски винаги са изглеждали странно - хиляди български турци се отказаха от поминъка си да отглеждат тютюн, след като контролираният от него "Булгартабак холдинг" затвори производствата. Всичко това се случи при управленията на ГЕРБ и Борисов, които се правеха, че не виждат какви ги върши клановият капитализъм.

Знакът

Отсъствието на Пеевски ще е знак, че партията на Ахмед Доган дава сериозна заявка за участие в новата изпълнителна власт. Защото човекът, изгрял като младежки активист на НДСВ и станал мултимилионер за има-няма две правителства време, се превърна в синоним на задкулисието - или поне на видимото му лице. Но може ли "ДПС минус Пеевски" да бъде дотолкова приемлив за обществото партньор, че да бъде поканено за участие във властта от партии, които ще получат мандат? Отстраняването на една фигура едва ли би променило начина, по който ДПС консумира и инструментализира властта. Но рекламната табела "Пеевски е тук" вреди на Сараите, след като поставената цел е управление. А и точно сега е особено важно - в следващите години предстои усвояването на рекордни суми евросредства. Както беше важно ДПС да е във властта, когато на дневен ред бяха предприсъединителните фондове и първите средства по оперативни програми. Тогава Пеевски тепърва си проправяше път под надзора на майка си и други грижливи ментори.

Със или без Пеевски, ГЕРБ едва ли ще поканят ДПС. Особено след като неделният ден донесе новината за споразумение на управляващата партия с ДЕН - сдружение, обявило се за алтернатива на ДПС. В същото време обаче стана ясно и това: Младен Маринов, отстранен от поста вътрешен министър като "човек на Пеевски", води листа в София област. Как е изкупил "свързаността" си - това не е известно на широката публика.

Що се отнася до БСП, те назовават единствено ГЕРБ като неприемлив партньор. От "Има такъв народ" обявиха, че коалиции с партии на статуквото няма да има, а от "Демократична България" заявиха, че е изключено да са в съвместно управление с ГЕРБ, БСП и ДПС.

За Пеевски и гущера, който си къса опашката

Помним метафората с гущера, който си къса опашката - от 1995 година, когато "Мултигруп" бяха стъпили на врата на големи държавни предприятия и искаха да уредят руски собственици за газопреносната система на България. Много опашки бяха скъсани оттогава.

Излизането на Пеевски от парламента би било естествен край - той спечели от "Булгартабак холдинг", от препродажбата на БТК, отърва се невредим от аферата "КТБ", кешира каквото беше придобил, в това число и медийната си група. Така че: време е за нова опашка.

mediapool.bg