Кламер БГ - Новини: ДОСТ на Лютви Местан спечели местния вот в Хитрино

ДОСТ на Лютви Местан спечели местния вот в Хитрино

България

|
Пон, 28 Окт 2019г. 18:46ч.
ДОСТ на Лютви Местан спечели местния вот в Хитрино

Партията на бившия лидер на ДПС Лютви Местан ДОСТ спечели общинските избори в община Хитрино, област Шумен. Това показват резултатите на Общинската избирателна комисия.

Дългогодишният кмет на Хитрино Нуридин Исмаил спечели пети пореден мандат. Този път обаче неговата кандидатура беше издигната от ДОСТ и подкрепена от БЗНС.

Исмаил, който беше изключен от редиците на ДПС, след като отказа да се съобрази с партийната повеля кои фирми да спечелят обществените поръчки след трагедията в Хитрино, събра 60.94 на сто от гласовете.

Кандидатът на ДПС за кмет на общината Билгин Бакиев остана втори с 35.33 на сто от гласовете на избирателите.

Листата с общински съветници на ДОСТ ще има пълно мнозинство в Общинския съвет, след като спечели 59.47%, а ДПС остана втора с 34.73%.

Втори мандат като кмет на община Никола Козлево спечели и Ешреф Реджеб, издигнат от ГЕРБ. Той получи подкрепата на 62.33 на сто от гласовете на избирателите, докато кандидатът на ДПС Недрет Джелил остана втори с 33.45%.

ГЕРБ ще има и мнозинство в Общинския съвет след като листата му спечели 57.74 на сто от гласовете, следвана от тази на ДПС с 34.13% и на БСП с 8.13 на сто.

mediapool.bg