Кламер БГ - Новини: ДБ си представя технически кабинет, без политически лидери в него и без коалиции

ДБ си представя технически кабинет, без политически лидери в него и без коалиции

България

|
Вт, 10 Ян 2023г. 10:41ч.
ДБ си представя технически кабинет, без политически лидери в него и без коалиции

ДБ си представя технически кабинет, без политически лидери в него и без коалиции

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов обяви, че си представя евентуално правителство с мандат на формацията му като техническо управление, в което да не участват политически лидери.

Идеята на Иванов е такъв кабинет да ще има за цел не да разреши политическите разделения, а да извади пред скоби националния интерес. По думите му ДБ е готова да поеме отговорността да излъчи кабинет, който обаче да може да реши пет национални задачи: влизането в Шенген и в Еврозоната, извършването на съдебната реформа, изпълнението на Плана за възстановяване и устойчивост и модернизацията на армията.

"Ние можем да изиграем ролята на моста. Не говорим за коалиране, коалиция означава съвместно управление. Различията няма да ги преодолеем, няма да се харесаме един друг, ще покажем дали можем да ги оставим в скоби, а пред скоби да извадим тези големи национални задачи", каза Христо Иванов пред бТВ.

По думите му ДБ има готовността да застане "в средата на това бойно поле, каквото е българската политика и където всеки замеря другия с какво ли не и да заеме ролята на посредника".

"Няма да търсим подкрепа от никого, това не е съгласие за състав на кабинет и за съвместно управление, говорим от името на императива да има правителство за постигане на националните задачи", посочи Иванов и припомни, че първо трябва все пак да се разбере на кого президентът ще даде мандата.

Съпредседателят на ДБ определи като политическа интрига това, че преди дни лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че предлага за премиер с третия мандат да е именно Христо Иванов.

Според Иванов думите на Борисов са били по формулата за "отстрелване" на политик от друга партия. "Това е израз на уплахата на ГЕРБ, че няма да отидем на избори, каквито те искат, и че най-сетне ще трябва да отговорят ясно с "да" или "не" на въпроса за конституционната реформа на прокуратурата. Без конституционна реформа на прокуратурата няма да има наше управление. Става дума за рестартиране на управлението на прокуратурата, а не за някаква мимикрия. Показали сме своята сериозност да водим диалог, но да не позволяваме компромис с важните задачи", посочи Иванов.

По думите ми евентуалното техническо правителство с третия мандат трябва да е съставено от хора, на които може да се има политическо доверие и които могат да свършат работата. "По-малкият въпрос е дали ще се намерят 121 души в парламента в деня Х, по-важният е как ще работи после правителството в деня Y. Ако не можем да направим това усилие, направо да кажем на избирателите - ние сме несъстоятелни", каза съпредседателят на ДБ за партиите в парламента.

Иванов отново повтори, че ако третият мандат иде при ДБ, то обединението ще действа като "Продължаваме промяната" - ще се обсъди на политическа декларация с управленски приоритет.

Иванов каза още, че ДБ е готова да води конструктивен разговор и с БСП, ако тя получи третия мандат, но отново подчерта, че не може да има отстъпление от ключови приоритети.

mediapool.bg