Кламер БГ - Новини: ДБ: Спецслужбите докладваха, че не се очаква мащабен конфликт в Украйна

ДБ: Спецслужбите докладваха, че не се очаква мащабен конфликт в Украйна

България

|
Ср, 09 Март 2022г. 17:03ч.
ДБ: Спецслужбите докладваха, че не се очаква мащабен конфликт в Украйна

Атанас Атанасов, Христо Иванов и Радан Кънев. сн. БГНЕС, архив

Българските спецслужби трябва да бъдат стабилизирани и да работят ефективно, заявиха от "Демократична България”.

Коалицията, която е част от управлението, обаче се притеснява, че службите не разполагат с надеждна информация и това затруднява правителството да работи максимално добре.

Според съпредседателя на ДБ Атанас Атанасов ситуацията в Украйна е била подценена. Той цитира част от изводите, които спецслужбите са представили по време на закритото заседание в парламента преди седмици:

"Нашите прогнози са, че в краткосрочен план не следва да се очаква мащабен военен конфликт...Мащабна руска офанзива срещу Украйна е нереалистична в следващите месеци...Пълномащабен военен конфликт не следва да се очаква. И на последно място - една от службите заяви, че не споделя оценките за мащабна бежанска вълна".

Атанасов коментира, че това поставя много въпроси, като този дали българските служби са неспособни и не разполагат с надеждни източници на информация или това, което са отчели пред Народното събрание, е било подвеждащо.

"Очакваме промяна в интензивността на работа на нашите служби и отново повтарям, че по реда на парламентарния контрол от ДБ ще направим всичко необходимо да изясним какви са способностите на службите и дали наистина те могат осигуряват висшето държавно ръководство с надеждна информация", каза Атанасов.

Той допълни, че коалицията няма намерение да разклаща службите и да иска оставки - поне засега.

ДБ от месеци настояват за преразглеждане на назначенията по върховете на службите. По време на двете служебни правителства, назначени от президента Румен Радев, бяха сменени всички шефове на служби.

Преди ден Радев отхвърли критиките към службите и даде да се разбере, че не е съгласен с повдигането на въпроса за кадрови смени.

От “Продължаваме Промяната“ също на няколко пъти оцениха високо работата на службите.

mediapool.bg