Кламер БГ - Новини: ДАНС e пратилa на Гешев документи за 28 приватизационни сделки

ДАНС e пратилa на Гешев документи за 28 приватизационни сделки

България

|
Ср, 29 Юли 2020г. 16:11ч.
ДАНС e пратилa на Гешев документи за 28 приватизационни сделки

Върховната касационна прокуратура (ВКП) е получила от ДАНС материалите по общо 28 големи приватизационни сделки, които са проверени от контраразузнаването от началото на годината. Засега няма отговор на въпроса защо ДАНС се занимава с този въпрос, след като цялото звено за борба с корупцията на агенцията отиде в антикорупционната комисия (КПКОНПИ) под ръководството на Сотир Цацаров.

"ДАНС започна извършването на мащабна проверка на приватизационния процес в България. Предмет на проверката са сключените приватизационни сделки и предприетите действия по осъществяването на следприватизационния контрол", се казва в съобщението на прокуратурата.

В него няма и намек, че някой е извършил престъпление при приватизацията. Изброяват се единствено най-големите сделки.

Те са свързани с "Арсенал" ЕАД, ""Асарел – Медет" ЕАД; "Химко" АД; "Кремиковци" АД; "Нефтохим" АД; "Промет" ЕООД; "Соди" ЕАД; "Сомат" ЕАД; ТЕЦ Бобов дол"; "Елаците - Мед" ЕАД, "Параходство Български морски флот"; Плама" АД; "БТК" ЕАД; "Ремонт верижни машини" ЕООД.

В момента прокурори от ВКП и Върховна административна прокуратура също извършват анализ на тези сделки в три аспекта - наказателно-правен с оглед данни за извършени престъпления и възможностите за наказателно преследване, гражданско-правен с оглед основания за атакуване на сделките поради пороци при сключването им и административно-правен с оглед основания и възможности за оспорване на управленските актове в хода на приватизационния процес.

Давността за наказателно преследване по тези сделки много отдавна е изтекла.

mediapool.bg