Кламер БГ - Новини: Д-р Кунчев: Руската ваксина не може да се ползва в ЕС и България, пусната по този начин

Д-р Кунчев: Руската ваксина не може да се ползва в ЕС и България, пусната по този начин

Коронавирус

|
Пон, 17 Авг 2020г. 15:48ч.
Д-р Кунчев: Руската ваксина не може да се ползва в ЕС и България, пусната по този начин

Руската ваксина срещу коронавирус не би могла да се ползва в Европа с такъв механизъм на пускане, с почти липсваща трета фаза на доказване на безопасност. Това коментира в понеделник в Сливен главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. "Много се надявам да са успели колегите, и за в бъдеще да покаже ефект, но трябват доказателства", каза още той.

На 11 август Русия първа в света регистрира коронавирусна ваксина. Тя бе наречена "Спутник V." Препаратът е разработен от Националния изследователски център по епидемиология и микробиология "Н. Ф. Гамалея" към Министерството на здравеопазването на Руската федерация и е преминал клинични изпитвания през юни и юли, но няма сигурни доказателства за безопасността и ефективността й, което стана причина за критики от западни експерти.

Причината е, че на практика е пропусната последната фаза 3 от клиничните изпитвания, при която ваксината трябва да бъде тествана върху достатъчно голям на брой доброволци, за да се докажат или отхвърлят първоначалните данни за ефикасност и безопасност от по-ранните етапи. Понякога именно в третата финална фаза на изпитвания лекарства и ваксини се провалят и не стигат до пазара. Друга критика е, че институтът, който разработва руската ваксина, дори все още не е публикувал данните си от Фаза 1 и Фаза 2 на проучванията.

Разрешаването на лекарства и ваксини на европейския пазар става от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА). Въпреки че заради световната пандемия много регулации и срокове бяха облекчени, за да могат надеждните продукти да стигат по-бързо до хората, регулациите в Европа и САЩ в тази сфера са строги и не допускат разрешаването на продукт във фазата, в която Русия го направи.

mediapool.bg