Кламер БГ - Новини: Гърция ще говори с Турция след изтегляне на турските кораби от гръцки води

Гърция ще говори с Турция след изтегляне на турските кораби от гръцки води

Свят

|
Съб, 05 Септ 2020г. 11:31ч.
Гърция ще говори с Турция след изтегляне на турските кораби от гръцки води

Гръцкият министър на външните работи Никос Дендиас потвърди след среща с генералния секретар на ООН Антониу Гутериш в Ню Йорк, че е получил от генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг документ с идеи за дискутиране относно полемиката между Гърция и Турция, предаде Франс прес. Дендиас каза, че не е проучил все още съдържанието на документа.

"Гърция не преговаря с Турция и ще дискутира с тази страна след изтеглянето на турските кораби от гръцките води", каза Дендиас.

Вчера Столтенберг каза, че е предал документ за обсъждане от една страница, в който излага идеите си на военни представители от двете страни по време на среща, продължила пет минути.

В Ню Йорк Дендиас беше запитан дали Гърция ще сезира Съвета за сигурност на ООН заради спора с Турция, но той не даде ясен отговор, като каза, че е право на всички членове на ООН, в това число и неговата страна да сезират Съвета в зависимост от реалностите в даден момент. Според дипломати обаче нито един член на Съвета за сигурност не е изразил към момента идеята да бъде сезиран този орган заради полемиката между Гърция и Турция в Средиземно море.

mediapool.bg