Кламер БГ - Новини: Опашки за Гърция, премиерът хока хотелиерите, че не примамват туристи

Опашки за Гърция, премиерът хока хотелиерите, че не примамват туристи

Свят

|
Пон, 15 Юни 2020г. 14:31ч.
Опашки за Гърция, премиерът хока хотелиерите, че не примамват туристи

Часове преди отпадането на карантината за чужди туристи в Гърция километрични опашки се извиха пред граничните пунктове. По същото време премиерът Бойко Борисов се ядоса, че българските хотелиери само искат грантове и чакат на държавата да им помага, а нямат диалог с туристите. Той ги посъветва да рекламират, че рибата у нас е "по-прясна, по-евтина, хотелите ни са по-хубави, по-чисти, по-сигурни".

Час по-рано

От рано сутринта на граничния пункт "Кулата" имаше стотици коли, чакащи да отпадне изискването на 7-дневна карантина за туристите. По споразумение между България и Гърция ограничението трябваше да се премахне по обяд. Много от пътуващите обаче не бяха разбрали и мислеха, че карантина няма от полунощ и бяха принудени да чакат.

Все пак пропускането на коли започна не по пладне, а час по-рано, съобщи БНР. На пункта бяха струпани автомобили от България, Румъния и Сърбия. По информация на БГНЕС опашката е била 5 километра, до разклона за селата Тополница и Марикостиново.

Макар ограниченията да отпаднаха, гръцките власти ще правят тестове на случаен принцип, а туристите ще попълват анкетни карти. При положителен резултат, хората ще бъдат поставяни под 14-дневна карантина.

Само грантове искат

Докато на южната граница се трупаха опашки, премиерът бе в Северозападна България, за да инспектира строителство на пътища. Той попита редно ли е държавата да дава пари на туристическия бранш, а "платежоспособните българи" да избират Гърция за почивка. Според Борисов това било протест срещу българския туристически бранш.

"Добре, даваме! И 60/40, и 80/20 мярката, всичко това са грантове. И продължаваме с тях. Но диалогът между хората, те трябва да рекламират, те трябва да поемат ангажимент. Да кажат: "Заповядайте, моят хотел е по-евтин, рибката от тука се вади". Тая инициатива. Дайте грантове! Ми грантовете са парите на Северна България да ги дадем там. Искате ли?! Или си искате вашия път?", заяви Борисов.

Готовност

Хотелите в Гърция предлагат по-ниски цени за пакет престой повече от седмица, съобщават туроператорите.

Хотелите отварят врати след проверка и разрешение от здравните власти. На входа на всеки туристически комплекс задължително се поставя сертификат, че са взети всички предпазни мерки съгласно здравните изисквания.

В пълна готовност са и летищата в Атина и Солун за посрещане на първите полети с туристи.

Туристите на летищата ще се посрещат от медицински екипи, като пристигащите от страни с все още висок праг на заразяемост ще се тестват на летището.

mediapool.bg