Кламер БГ - Новини: Гърция и САЩ готвят договор за 5 годишно сътрудничество в отбраната

Гърция и САЩ готвят договор за 5 годишно сътрудничество в отбраната

Свят

|
Пон, 13 Септ 2021г. 10:29ч.
Гърция и САЩ готвят договор за 5 годишно сътрудничество в отбраната

Гърция и САЩ готвят договор за 5 годишно сътрудничество в отбраната

Споразумение за взаимно сътрудничество в отбраната между Гърция и САЩ ще бъде сключено за пет години. Това потвърди днес гръцкият премиер Кириакос Мицотакис на традиционна пресконференция на 85-ия международен панаир в Солун. Пресконференцията беше излъчена на живо от държавния телевизионен канал ERT1.

На въпрос дали новото споразумение за отбрана със САЩ ще се подновява на всеки пет години, а не ежегодно, както в момента, премиерът каза: "Информацията е точна. Обсъждаме 5-годишно продължение. Това ще позволи на двете страни да провеждат подходящо планиране", каза премиерът.

Според него това е "потвърждение за присъствието на САЩ в Гърция, където преди това нямаха реализация, както и за стратегическото сътрудничество на двете страни".

"Сега е на ниво, на което никога не е било, и благодарение на волята на президента Байдън, но главно благодарение на огромната подкрепа от Конгреса на САЩ за справедливи национални изисквания в Източното Средиземноморие. Вярвам, че Гърция днес е много надежден преговарящ в Източното Средиземноморие. И вярвам, че споразумението за сътрудничество в областта на отбраната с петгодишен срок на удължаване е взаимно потвърждение, че подобни споразумения могат да работят в полза на двете страни", каза Мицотакис.

Според него това по никакъв начин не пречи на сътрудничеството в областта на отбраната с други държави, например с Франция.

"Имаме много близки стратегически отношения с Франция", каза премиерът и добави, че дискусиите за стратегическата автономия на Европейския съюз изискват Гърция да бъде начело по този въпрос.

"Ние харчим повече от 2% от БВП за отбрана. Ако Европа иска да се придвижи към това в някакъв момент, за да има практически оперативни възможности, ние ще участваме в такива усилия. И приветствам президента Франция Еманюел Макрон, с когото имаме много близки лични отношения, за предприемането на стъпки в тази посока", каза Мицотакис.

Гръцкото външно министерство обяви през април за преговори със САЩ за изменение на Споразумението за сътрудничество за взаимна отбрана (MDCA). Медиите съобщиха, че обсъждат по-специално възможността за удължаване на споразумението не всяка година, а веднъж на всеки пет години.

На 5 октомври 2019 г. Гърция и САЩ измениха споразумението за взаимно сътрудничество в отбраната, което беше сключено през 1990 г. Документът разглежда разширяването на американската военноморска база в залива Суда на остров Крит, използването на авиобаза в близост до град Лариса, военна авиационна база в Стефановикио и пристанището Александруполис през североизточна Гърция. Той също така предвижда възможността, в съгласие с Гърция, да се използва всяко друго военно съоръжение на нейна територия.

mediapool.bg