Кламер БГ - Новини: Гърция и Македония се обвиняват взаимно заради щурма на границата

Гърция и Македония се обвиняват взаимно заради щурма на границата

Балкани

|
Пон, 11 Апр 2016г. 13:31ч.
Гърция и Македония се обвиняват взаимно заради щурма на границата

Македония и Гърция си размениха взаимни обвинения кой е виновен за щурма на границата от мигранти в неделя вечерта.

"Над 3000 мигранти от лагера в Идомени /Сухово/ се опитаха да преминат през границата. През цялото време гръцката полиция наблюдаваше случващото се и не се намеси за спиране на безредиците. Това се казва в официално съобщение на македонското вътрешно министерство, цитирано от БГНЕС.

При инцидентите са ранени 14 полицаи и 9 служители на армията. Три полицейски и пет военни коли са със сериозни материални щети.

Вътрешното министерство разбрало за готвения щурм по собствени канали. От гръцка страна не била получена никаква информация.

Гръцкото министерство на външните работи обвини от своя страна властите в Македония за инцидентите по границата и изпрати протестна. Гръцкият посланик в Скопие Теохарис Лалакос изпратил две писма, в които се казва, че "използването на сила не помага при решаването на проблема с бежанците и нарушава международното право".

В организацията на защитата на македонската граница са участвали полицаи и офицери от Австрия, Унгария, Чехия, Словения, Хърватия и Сърбия, които се намират на територията на Македония.

Властите в Скопие подчертават, че атаките срещу оградата на македонско-гръцката граница продължили няколко часа. Най-сериозно е било положението между 11.00 и 15.00 часа, а хвърлянето на камъни и други остри предмети срещу служителите на полицията и армията продължи до 19.00 часа българско време.

На няколко места оградата е унищожена, но нито един мигрант не е успял да премине на македонска земя.

Силите на реда използваха сълзотворен газ, шок-бомби и водни струи за разпръскването на мигрантите. Според "Лекари без граница" около 260 мигранти са били обгазени при нападението на границата.

mediapool.bg