Кламер БГ - Новини: Гърция е за първи път на осминафинал на световно първенство

Гърция е за първи път на осминафинал на световно първенство

Спорт

|
Ср, 25 Юни 2014г. 08:28ч.
Гърция е за първи път на осминафинал на световно първенство

С гол в последните секунди на допълнителното време Гърция победи Кот д’Ивоар с 2:1 и успя за първи път в своята футблна история да се класира на осминафинал на световно първенство.

Преди мача шансовете на гърците за успех бяха по-скоро теоретични. Те имаха само една точка след доста безлично представяне и нито един отбелязан гол в предишните си два мача. Африканският отбор пък беше с 3 точки след победа срещу Япония и се нуждаеше дори само от равенство, за да продължи.

Отборът на южната ни съседка обаче показа вдъхновен, бърз и нападателен футбол, три пъти удари гредите на противниковата врата, пропусна куп удобни положения за гол и успя да постигне целта си. При това още в първите двайсетина минути на мача бе принуден да направи две смени заради контузии.

Гърците поведоха към края на първото полувреме. След грешка на африканците при изнасянето на топката тя попадна у Самарис, който след двоен пас със Самарас остана сам срещу вратаря и вкара за 1:0.

После през второто полувреме гръцките нападатели пропуснаха няколко възможности да удвоят резултата, но пропуснаха или нямаха късмет.

Вместо това в 75-та минута след бърза контраатака Кот д'Ивоар изравни с гол на Вилфрид Бони.

Гърците не се отчаяха от изравняването и се хвърлиха в нови атаки. Когато вече в допълнителното време африканците се виждаха в следващия кръг централният нападател Йоргос Самарас бе спънат в наказателното поле и еквадорският съдия Карлос Вера не се поколеба да даде дузпа, която самият Самарас превърна в победен гол.

В другия мач Колумбия постигна трета победа с 4:1 срещу Япония и зае първо място в група „С” с пълен актив от 9 точки. Гърция е втора с 4, пред Кот д'Ивоар с 3 и Япония с 1.

На осминафиналите Колумбия ще срещне втория в група „D” Уругвай, а Гърция – победителя в група „D” Коста Рика.

mediapool.bg