Кламер БГ - Новини: Гълъбово с ултиматум към ТЕЦ "Брикел": Модернизация или ликвидация

Гълъбово с ултиматум към ТЕЦ "Брикел": Модернизация или ликвидация

България

|
Пон, 12 Септ 2022г. 18:06ч.
Гълъбово с ултиматум към ТЕЦ "Брикел": Модернизация или ликвидация

Гълъбово с ултиматум към ТЕЦ

Ултиматум: Модернизация или ликвидация! ще поставят стотици граждани на Гълъбово и региона пред ТЕЦ "Брикел" във вторник на протест през свързваната с енергийния бос Христо Ковачки въглищна електроцентрала.

На 13 септември, от 18 часа, те ще се съберат пред входа на централата, която от години обгазява жителите на града и региона, за да кажат: НЕ на отровния въздух! и да поискат живот без замърсяване и болести, съобщиха от екоорганизацията "Грийнпийс" – България, чиито активисти ще се включат в мирната демонстрация на местните хора.

Природозащитниците припомнят, че от години с морално остарелите си инсталции ТЕЦ "Брикел" почти всекидневно замърсява Гълъбово и целия регион, като изпуска непречистени газове и неорганизирани прахови емисии. "Санкциите не могат да принудят ръководството да инвестира в модернизиране на съоръженията. Въпреки че преди няколко месеца правителството разпореди централата да бъде спряна принудително, съдът позволи тя да работи, докато тече поредната проверка, която отново ще докаже очевидното - „Брикел“ замърсява въздуха и природата", посочват от "Грийнпийс".

Организацията подкрепя местните в защитата на правото им на чист въздух и чиста околна среда, "защото здравето на хиляди не може да бъде заложник на интересите и финансовите изгоди на малцина".

mediapool.bg