Кламер БГ - Новини: Масови празненства в Грузия за статута кандидат-член на ЕС

Масови празненства в Грузия за статута кандидат-член на ЕС

Европа

|
Пет, 15 Дек 2023г. 19:17ч.
Масови празненства в Грузия за статута кандидат-член на ЕС

Масови празненства в Грузия за статута кандидат-член на ЕС

Десетки хиляди хора се събраха по улиците на грузинската столица Тбилиси днес, за да отпразнуват предоставянето на Грузия на статут на страна кандидатка за членство в Европейския съюз, какъвто малката кавказка държава възприема като своеобразна защита срещу съседа си - Русия, предаде Франс прес.

Развявайки знамената на Грузия и ЕС, демонстрантите се събраха на площад в центъра на града, съобщи репортер от АФП. Вчера европейските лидери решиха да предоставят такъв статут на Грузия, която настояваше за това от началото на руската инвазия в Украйна през февруари 2022 г.

Прозападната грузинска президентка Саломе Зурабишвили приветства решението като "огромна стъпка напред" и заяви, че с него е изразена "непоколебимата воля на грузинския народ".

Войната в Украйна предизвиква голямо безпокойство в тази бивша съветска република, в която през 2008 г. също влязоха руски войски.

До юни 2022 г. ЕС беше предоставил статут на кандидат за членство само на Украйна и Молдова и беше поискал от Грузия реформи на съдебната и избирателната система, повече свобода за медиите и ограничаване на влиянието на олигарсите.

Присъединяването към ЕС е вписано в грузинската конституция и според социологическите проучвания се подкрепя от около 80 процента от населението.

mediapool.bg