Кламер БГ - Новини: Гриша Ганчев твърди, че се оттегля от ЦСКА-София заради фенски критики

Гриша Ганчев твърди, че се оттегля от ЦСКА-София заради фенски критики

Спорт

|
Вт, 16 Фев 2021г. 19:54ч.
Гриша Ганчев твърди, че се оттегля от ЦСКА-София заради фенски критики

Мажоритарният собственик на ЦСКА София Гриша Ганчев изненадващо обяви, че заедно с другия основен акционер Юлиян Инджов, ще се оттеглят от финансирането на клуба. От клуба обясниха, че причината за това е гневната реакция на една от фен фракциите - "Офендърс", след решението да бъдат продадени две от звездите на тима Валентин Антов и Али Соу. В нея феновете се оплакват, че ръководството на клуба разпродава добрите си играчи и няма амбиция да постигне успехи.

"Благодаря на цялата армейска общественост, че беше съпричастна с нашето дело. За всичката им любов към отбора. Искам да кажа от мое име и името на моя съдружник Инджов, че ние прекратяваме дейността си в ЦСКА. Желаем успехи на отбора - титла, купа на България и купа от Шампионска лига", каза бизнесменът, цитиран от "Топспорт".

Към момента е трудно да се прецени дали Гриша Ганчев действително ще се оттегли от клуба или използва ситуацията да получи мащабна подкрепа от страна на феновете. Трудно е да се обясни, че Ганчев може да изостави подобна мащабна и многогодишна инвестиция след реакцията на една от фен групировките. Подобни коментари са нормални за футболната действителност у нас и едва ли са в състояние да провокират подобни решения.

Във вторник изпълнителният директор на ЦСКА Пламен Марков потвърди решението на Ганчев на извънреден брифинг.

"Г-н Ганчев е категоричен в решението си, той счита, че при тази ситуация не може да продължи издръжката на този клуб. В близките 10 дни нашите собственици ще изчистят задълженията на клуба към техни фирми, така че футболният клуб да бъде на чисто откъм задължения към Ганчев и Инджов. Това е важен момент. Акциите ще бъдат подарени, така че всеки, който желае, ще има възможност на безценица да ги получи. Финансовото състояние ще бъде стабилно и клубът ще завърши настоящия сезон", каза Пламен Марков.

Той уточни, че Ганчев е бил провокиран именно от недоволството на част от феновете. Според Марков атаката е била инспирирана от опонентите на ЦСКА, но той не посочи конкретни имена, нито механизма, по който е станало това.

"Ганчев води сериозни битки на различни фронтове, свързани с бизнес, със заведени дела. В крайна сметка се получава и момент, че той трябва да се бори и с хората, на които разчита клуба. Това е преляло чашата", каза Марков.

"ЦСКА - София" беше създаден след обединението на отборите "Литекс" и "Чавдар" (Етрополе), след като предишното дружество затъна в дългове и Ганчев се отказа да го оздравява. По-голямата част от феновете разпознаха този тим, но в същото време бе създаден и друг клуб ЦСКА 1948, който тази година влезе в "А" група.

Ганчев обяви и желание да строи нов стадион в Борисовата градина, като процедурата вече бе задействана.

Без значение какво ще се случи, в следващите предизборни седмици ще има силно напрежение и около ЦСКА. От месеци не е ясно бъдещето на "Левски", след като се оттегли Васил Божков.

Новината идва в момент, в който името на Ганчев е намесено в скандала със закупените от МВР джипове.

Наскоро от европейската служба за борба с измамите ОЛАФ обявиха, че силовото ведомство трябва да върне над 6 млн. евро, изхарчени за покупка на джипове заради опорочена обществена поръчка.

Според ОЛАФ критериите за избор на колите са били едностранно променени от МВР и са купени недостатъчно мощни автомобили. Става дума за 290-те джипа "Грейт Уол", купени от компанията "Българска автомобилна индустрия", свързана с бизнесмена Гриша Ганчев.

mediapool.bg