Кламер БГ - Новини: Грипната епидемия обхвана 7 области, водещ е щамът "Виктория"

Грипната епидемия обхвана 7 области, водещ е щамът "Виктория"

България

|
Вт, 17 Ян 2023г. 18:26ч.
Грипната епидемия обхвана 7 области, водещ е щамът "Виктория"

Грипната епидемия обхвана 7 области, водещ е щамът

Седем са вече областите в страната, в които е обявена грипна епидемия заради повишена заболеваемост. Това са областите Пловдив за периода (19-30 януари), Ловеч, Пазарджик и Габрово (18-24 януари), Стара Загора (17-23 януари), Шумен (13-18 януари) и Бургас ( 12-17 януари). Учебният процес се преустановява в Ловеч, Пазарджик, Стара Загора, Шумен и Бургас. Учебните занятия засега няма да бъдат спирани в област Габрово, като в петък, 20 януари, ще бъде взето решение за евентуалното им преустановяване от понеделник, 23 януари, с оглед актуалната епидемична обстановка в областта.

Водещ е щамът H1N1 "Виктория", който заема 59% от всички случаи, съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

По думите му при този щам има класическа картина и бързо развитие. Няма възрастова група, в която да няма случай на грип, добави той. Хората над 65 години също имат голяма заболеваемост и усложнения, най-често те са бронхити и пневмонии. Следващата седмица почти половината от областите ще са в епидемия, прогнозира още доц. Ангел Кунчев.

От МЗ съобщиха, че временните противоепидемични мерки в областите с грипна епидевия по отношение на здравната система включват: спиране на плановите консултации на бременни жени и деца, спиране на профилактичните прегледи, задължителните имунизации и реимунизации в извънболничната помощ.

Временно се преустановяват и свижданията в лечебните заведения. Засилва се провеждането на ежедневен филтър в детските заведения, като не се допускат до работа заболели лица от персонала.

Лечебните заведения следва стриктно да спазват изискванията на Наредба 3/08.05.2013 г. за утвърждаване на медицински стандарт по превенция и контрол на вътреболнични инфекции, в т.ч. засилване на контрол по достъп на външни лица, носене на защитни маски за лице, дезинфекция.

МЗ напомня, че препоръчително е спазването на нефармацевтичните противоепидемични мерки като носене на защитна маска за лице, честа хигиена на ръцете и спазването на физическа дистанция – ефективно както за предпазване от Covid-19, така и от други инфекции, предавани по въздушно-капков път като грип и остри респираторни заболявания.

mediapool.bg