Кламер БГ - Новини: Грижата за мечките е във фокуса на Часът на Земята 2021

Грижата за мечките е във фокуса на Часът на Земята 2021

Greenpool

|
Ср, 17 Март 2021г. 13:51ч.
Грижата за мечките е във фокуса на Часът на Земята 2021

Тазгодишното издание на Часът на Земята ще е посветено на връзката между хората и животните и по-специално на грижата за застрашения вид кафява мечка, съобщиха в сряда от Глобалния фонд за опазване на дивата природа WWF.

Най-мащабната в света екоинициатива ще се състои в над 7000 града от 180 държави. За 14-та година традиционно в последната събота на март - сега това е 28 март, милиони хора от цял свят ще изгасят осветлението в домовете си между 20:30 и 21:30 ч., отправяйки призив за устойчиво и отговорно бъдеще.

Фокусът на международната кампания на WWF през 2021 г. е върху опазването на биоразнообразието, което намалява с драстични темпове.

Само за 50 години сме изгубили 68% от популациите на диви животни, посочват от екоорганизацията. "Затова Часът на Земята в България ще обърне специално внимание на грижата за един емблематичен за нашите гори вид – кафявата мечка, чието оцеляване е изложено на сериозен риск през последните десет години", допълват от WWF.

От фонда припомнят, че в края на 2020 г. започнаха дългосрочна научно-базирана програма за опазване на мечките и предотвратяване на потенциални конфликти с хората.

"За огромна наша радост над 2000 българи се отзоваха на апела ни за помощ и подкрепиха създаването на Спасителен мечешки отряд от експерти, който вече е на терен и работи успешно. Сега целта ни е да продължим да надграждаме започнатото, като проучим и оценим мечешките популации в Средна Стара Планина и в Западните Родопи, както и да предпазим местните хора от нежелани срещи с тях", каза Веселина Кавръкова, изпълнителен директор на WWF България.

Каузата за опазването на мечките привлече към редиците на природозащитниците много известни имена, сред които Здрава Каменова, Ники Станоев, Диляна Попова, Керана и космонавтите, РДМК, Елена Сиракова.

"Ако няма гори, няма да има и мечки, затова опазването на местообитанията им от изсичане е от ключово значение", обясняват от организацията, която целенасочено работи за опазването на вековните гори от нерегламентирана човешка намеса.

Според нейни данни престъпленията срещу природата са четвъртата най-доходоносна криминална дейност в света, генерираща приходи от 280 млрд. долара годишно.

WWF усилено работи срещу незаконната сеч и бракониерството в горите и налагането на адекватни санкции на хванатите нарушители. С общините се търсят дългосрочни решения за предотвратяване на конфликта между хората и мечките. Част от тях е Спасителният мечешки отряд, който ще се отзовава бързо и адекватно в случай на необходимост.

Всеки, който иска, може да стане закрилник на мечка на wwf.bg/mechki, напомниха природозащитниците.

mediapool.bg