Кламер БГ - Новини: Григор Димитров отстъпи пред Джокович след тричасова битка

Григор Димитров отстъпи пред Джокович след тричасова битка

Спорт

|
Съб, 21 Ян 2023г. 19:38ч.
Григор Димитров отстъпи пред Джокович след тричасова битка

Снимката е архивна, ЕПА/БГНЕС

Българската звезда в тенис елита Григор Димитров отпадна от Australian open след загуба в три сета от рекордьора по титли в турнира Новак Джокович. Димитров беше изпратен с шумни аплодисменти зрителите на централния корт "Род Лейвър арена", защото на моменти показа най-доброто от своя зрелищен стил.

Най-оспорван бе първият сет, който продължи близо час и 20 минути. Първият пробив бе в актива на Джокович. Той водеше с 5:3 гейма и имаше още три възможности за пробив в деветия гейм, но Григор Димитров успя да се върне в играта.

Българинът взе своето подаване за 4:5, а след успя да пробие Джокович, за да изравни до 5:5. Димитров взе своето подаване с гейм на нула, а след това имаше две възможности за пробив, които пропусна. Със своя силен сервиз и ас в точния момент, Джокович оцеля и вкара сета в тайбрек.

В тайбрека сърбинът поведе с 5:2 точки, но Димитров изравни след три поредни успешни разигравания. Българинът пропусна дори сетбол преди Джокочив да спечели тайбрека с 9:7 точки.

Втората част вървеше равностойно до 2:2 гейма. След това Джокович проби подаването на българина и безпроблемо затвори частта с 6:3.

В началото на третия сет Димитров позволи да бъде пробит два пъти, като Джокович поведе с 3:0.

Накрая българският тенисист успя да се събере и върна един от пробивите, но не успя да надгради върху това, защото допусна още един пробив за 4:1

След това Димитров пак проби своя съберник, взе още един гейм на свое подаване за 4:3. Джокович обаче се окопити на свой сервис и поведе с 5:3.

Димитров продължи преследването с великолепен тенис за 5:4, но накрая Новак Джокович показа защо е деветкратен шампион в турнира и затвори мача с 6:4.

Преди срещата големият въпрос бе контузията в бедрото на Джокович, но в хода на срещата стана ясно, че сърбинът няма особени проблеми с мобилността.

До този момент в кариерата си Григор Димитров има само една победа срещу Джокович, която бе постигната преди десет години. Сръбският тенисист има десет успеха срещу българина.

mediapool.bg