Кламер БГ - Новини: Граничното учение на полицаи и военни ще е в района на Петрич

Граничното учение на полицаи и военни ще е в района на Петрич

България

|
Пет, 04 Март 2016г. 14:49ч.
Граничното учение на полицаи и военни ще е в района на Петрич

Съвместното учение на армията и Гранична полиция започва в събота, в петък сутринта военна колона се придвижи по автомагистрала "Струма" към ГКПП "Кулата". Министерството на отбраната съобщи, че то ще се проведе в зоната на отговорност на граничното полицейско управление в Петрич.

Учението носи името "Граница 2016" и бе разпоредено от премиера Бойко Борисов на правителственото заседание в сряда. То е съвместно между Министерството на отбраната, МВР и Българския червен кръст.

"Уведомили сме съседите, че играем занятия, но българският народ трябва да бъде спокоен, че властта е взела всички мерки и че сме подготвени за най-тежки сценарии. Така че използваме почивните дни, когато и трафикът е по-малък, за да дислоцираме силите и средствата. Някои от тях ще останат и за по-дълго, но така или иначе имаме готовност", коментира премиерът в петък пред репортери по време на посещение в с. Лозенец.

Учението цели "поддържане на готовността за реакция в условия на евентуален засилен миграционен натиск", уточняват от военното министерство.

Оттам допълват, че учението е съобразно новоприетите изменения в Закона за отбраната и въоръжените сили, които дадоха възможност армията да се включи в охраната на границата.

"С министъра на вътрешните работи, на отбраната, планирайте и, според мен, днес-утре е хубаво да направите съвместно учение долу по границите с Гърция и Република Македония", каза премиерът Бойко Борисов, цитиран в стенограмата от заседанието на кабинета в сряда.

Военният министър Николай Ненчев му отговаря, че вече е планирано такова учение.

"Щом е планирано, вдигнете ги по тревога, хем да ги видите как действат в такива условия, хем да видите как ще се стиковат с граничарите, как – вие двамата. Използвайте тези почивни дни, защото за бежанците не са почивни дните", нарежда Борисов, според когото "празниците са добро време за такива мероприятия."

В последните седмици мигрантската криза в Гърция ескалира и рискува да прерасне в хуманитарна катастрофа. Близо 25 000 мигранти са блокирани в страната след затварянето на т.нар. "балкански маршрут" към Германия. Същевременно хиляди мигранти продължават да пристигат до континентална Гърция всекидневно с фериботи.

На учението ще присъстват вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчваров, началникът на отбраната генерал-лейтенант Константин Попов, директорът на ГД "Гранична полиция“ главен комисар Антонио Ангелов, областният управител на Благоевград Бисер Михайлов и представители на местната власт.

mediapool.bg