Кламер БГ - Новини: Граждански призив за отпадане на медицинската бележка при краткосрочни отсъствия от училище и градина

Граждански призив за отпадане на медицинската бележка при краткосрочни отсъствия от училище и градина

България

|
Ср, 01 Ноем 2023г. 16:41ч.
Граждански призив за отпадане на медицинската бележка при краткосрочни отсъствия от училище и градина

Посещаването на лекар при банални вирусни инфекции или краткосрочни неразположения на практика е излишно.

Национална мрежа за децата, която обединява граждански организации в сферата на детските и семейни политики, настоя в отворено писмо до институциите за отпадане на медицинските бележки за извиняване на краткосрочни отсъствия от училище и детска градина. Реакцията им е провокирана от това, че електронната бележка за извиняване на отсъствия вместо да облекчи процеса, създаде редица проблеми. Според организацията тези проблеми могат да бъдат избегнати с лимит за учебните дни отсъствия, които да се извиняват с бележка от родителя. Национална мрежа за децата (НМД) изпрати отворено писмо с искане електронната извинителна бележка за отсъствия по медицински причини да отпадне. Писмото е адресирао до Министерството на здравеопазването и Министерството на образованието и науката, както и до Комисията по здравеопазването и Комисията по образованието и науката към 49-ото Народно събрание.

Писмото е подкрепено и изразява позицията и на Българската педиатрична асоциация и организации, работещи с деца, част от НМД.

“Отправихме искането за отпадане на електронна бележка след като за по-малко от месец след въвеждането й, вместо процедурата да се улесни за всички страни – учители, лекари и родители, станахме свидетели на огромна вълна от недоволство и множество постъпили в НМД сигнали заради редица последвали проблеми“, обясниха от НМД.

Издаването на бележката става на база на амбулаторен лист при изрично присъствие и изчакване на детето и неговия родител пред лекарския кабинет; което доведе до следните затруднения:

Задава се голям интервал между издаването на бележки на различни пациенти, което допълнително заема от ограниченото време на лекарите за същински прегледи и работа с пациенти;

В някои случаи бележките не се отчитат от системата на училището, когато личният лекар е в едно населено място, а училището – в друго;

Налице е проблем при необходимост от издаване на бележка при рутинни и профилактични прегледи при специалист, поради откази на специалисти да издават бележки и препращане отново към личния лекар;

Допълнително се натоварва бюджета на родителите, тъй като издаването на бележка е извън пакета дейности, покривани от НЗОК, и някои лекари изискват административна такса, която достига и до 10 лв.

Посещаването на лекар при банални вирусни инфекции или краткосрочни неразположения от различно естество се явават практически излишни. Те затрудняват и работата на личните лекари, и родителите и децата, които често трябва да изчакват часове пред лекарските кабинети заедно с пациенти, които са в активна фаза на заболяване и/или имат реална нужда от вниманието на лекаря. Реално такава практика би довела до повишаване на заболеваемостта и допълнителна среда за разпространение на вируси, особено в есенно-зимния сезон, когато епидемиологичните препоръки изискват точно обратното – ограничаване на подобни практики. Лекарският ресурс е едновременно твърде скъп и твърде ограничен, за да бъде злоупотребявано с него за излишни административни процедури и практики, чиято логика не почива в медицинската необходимост.

От Национална мрежа за децата, Българска педиатрична асоциация и родители от цялата страна отправят

апел към институциите за отмяна на нормативното изискване за извиняване на краткосрочни отсъствия чрез медицинска бележка и замяна на това изискване с бележка- потвърждение от страна на родител, че допуснатите отсъствия са по уважителни причини.

Европейската и световната практика е за отсъствия от 1 до 3 или до 5 дни да не се предоставя медицински документ, а родителят да заявява устно, писмено или чрез електронния дневник причината за допуснатите отсъствия и тяхната продължителност. За отсъствия над този срок се изисква представяне на медицински документ, като се допуска, че състояния, които така или иначе изискват по-продължително лечение, при всички случаи така или иначе водят до медицински преглед и съответният документ ще бъде издаден.

Тъй като в публичното пространство съществуват страхове, че това ще доведе до своеволия от страна на родителите и извиняване на отсъствия без реална причина, от организациите зад отвореното писмо уточняват, че подобни опасения могат да бъдат предотвратени като се постави лимит в процент от учебното време за отсъствия, които могат да се извиняват от родителя. Ако този лимит бъде надхвърлен, училището следва да провери в личен разговор и връзка с родителя какви са причините това да се случи и да изиска допълнителна медицинска експертиза.

От НМД смятат, че нито една административна процедура не трябва да отменя задължението на родителите и училището да комуникират помежду си и в контекста на този казус – да изследват причините за отсъствия на децата.

“Вярваме, че с даване на повече доверие и отговорност на родителите, двете страни ще бъдат по-силно обвързани да обсъждат и решават проблемите с отсъствието извън медицински причини, без да има нужда да въвличат и здравната система като страна. Още повече, че няма как да се наложи ограничение или да се оспори истинността на медицинска бележка от лекар, но може да се ограничи и контролира броя на отсъствия, които родителят извинява”, се посочва в писмото.

“Следва да се отбележи, че здравната система така или иначе не е страна в казусите, които засягат системно отсъстващи ученици в риск от отпадане (деца в ситуация на социални проблеми, бедност, маргинализация). Такива случаи са обект на работа, подкрепа и контрол от социалната система и системата на закрила и изискват прилагане на други механизми за връщане и оставане на децата в училище”, уточняват още от НМД.

Даване на правото на родителите да извиняват определен брой крактосрочни отсъствия по медицински причини на деца и ученици, ще улесни както здравната, така и образователната система, като в същото време ще подобри връзката и комуникацията между детските заведения, училищата и родителите и ще “изсветли“ редица досега съществуващи практики да се извиняват с медицинска бележка краткосрочни отсъствия, които са допуснати не по медицински прични.

С отвореното писмо организациите апелират и за отпадане и на така наречената “контактна бележка“, която се изисква от ясли и детски градини при отсъствие на детето от детското заведение за повече от 10 последователни дни.

Това включва дори и периоди на ваканции и почивни дни, в които децата не са болни, но и лекар не би могъл да гарантира въпреки направен преглед дали те са били или не контактни на дадено остро заразно заболяване.

С тази бележка личните лекари на практика декларират информация, която самите те не могат да проверят и по същество се обезмисля от срока на валидност на бележката от 3 дни, през които детето може да попадне в контакт с остри заразни болести. По тази причина подобна бележка няма никаква нито административна, нито практическа стойност и само хаби ценният и ограничен лекарски и особено педиатричен ресурс за празни от съдържание канцеларски дейности, вместо да се инвестира по същество в работа с пациенти, превенция, профилактика и лечение на заболяванията сред децата.

Отвореното писмо е подписано от: Национална мрежа за децата, Българска педиатрична асоциация, Сдружение „Център за учене чрез преживяване“, Фондация „Еврика“, Сдружение „Безопасни детски площадки“, НЧ „Умение“ 2003, Театър „Цвете“, Асоциация „Родители“, Клуб на Нестопанските Организации – Търговище, СНЦ “ВИА ХУМАНИКА”, НЧ „Бъдеще сега 2006“, РФ „Искра“.

mediapool.bg