Кламер БГ - Новини: Гражданска организация също ще разследва катастрофата

Гражданска организация също ще разследва катастрофата

България

|
Пон, 27 Авг 2018г. 09:51ч.
Гражданска организация също ще разследва катастрофата

Неправителствената организация Институт за пътна безопасност започва независимо разследване на мястото на катастрофата край Своге, при която загинаха 16 души. Диана Русинова от института обясни, че според първоначалния оглед асфалтът в района на катастрофата е бил твърде хлъзгав:

"Първоначалният оглед показва видима разлика по отношение на самия асфалт. В по-горната част има участък с доста по-едра фракция, съответно в по-долния край, точно където е станал инцидентът, очевидно материалите не отговарят на изискванията, дори с просто око това е видимо. Когато стъпиш на платното за движение, се вижда, че настилката е много хлъзгава, дори ако застанеш с обувки, а в момента е сухо. Представям си какво е било, когато е било наводнено и мокро", каза Русинова пред БНР.

Тя допълни, че при огледа е направило впечатление и това, че мантинелите не отговарят на минималните изисквания на производителя.

Асфалтът в района е поставен от фирма “Трейс“. Компанията вече обяви, че настилката отговаря на всички спецификации за второкласен път.

mediapool.bg