Кламер БГ - Новини: Градският транспорт в Бургас може да поскъпне с 30%

Градският транспорт в Бургас може да поскъпне с 30%

България

|
Ср, 11 Окт 2017г. 16:56ч.
Градският транспорт в Бургас може да поскъпне с 30%

Билетът за градски транспорт в Бургас може да се увеличи от 1 лев на 1.30 лева. Повишение с около 30% се очаква и на картите за пътуване. При купуване на билет от шофьора цената ще е 1.50 лв.

По-високите цени ще бъдат предложени от общинския превозвач "Бургасбус" на общинския съвет в града. Идеята е поскъпването да стане факт от ноември.

Това става ясно от думите на Петко Драгнев, който е директор на общинската транспортна фирма. Пред БНР той мотивира нуждата от повишение на цената на градския транспорт с увеличените разходи след модернизирането на автопарка.

Според него стойността на транспортната услуга не е актуализирана от 2010 г. В същото време цената на метана, с който се движат автобусите, се е повишила с 30%. Само 35 000 лв. на месец излизало ползването на климатиците в автобусите.

Гаранцията на новите автобуси в града пък изтекла и вече трябвало да се поддържат от общинското дружество. Увеличението на разходите имало и заради по-високата минимална заплата.

Драгнев коментира, че повишението на цената на билетите и картите със сигурност ще породи недоволство у пътниците. Алтернативата обаче била снижаване на качеството на транспортната услуга.

Подобно повишение на цената на билетите за градски транспорт вече имаше в София. От средата на миналата година стойността на билетите скочи от 1.20 лв. на 1.60 лв. Повиши се и цената на талон от 10 билета - от 10 лв. на 12 лв. Тогава беше обявено, че от началото на следващата година трябваше да бъде изградена и електронната система за таксуване. Все още обаче не е избран изпълнител на системата, за която са предвидени 88 млн. лв. Обществената поръчка е спряна заради подадени жалби. В същото време в документите по нея е записан срок от 2 години за изграждането и въвеждането й в експлоатация.

mediapool.bg