Кламер БГ - Новини: Градските европроекти вече ще се обсъждат с обществения сектор

Градските европроекти вече ще се обсъждат с обществения сектор

България

|
Четв, 27 Окт 2016г. 17:20ч.
Градските европроекти вече ще се обсъждат с обществения сектор

По настояване на Европейската комисия неправителствени организации вече ще участват в комитета за наблюдение на оперативна програма "Региони в растеж" (ОПРР).

По този начин ще се даде възможност на гражданския сектор да участват в обсъждането на значими теми, свързани с разпределянето на около 3 млрд. лева за развитието на градовете.

Решението за включването на неправителствения сектор беше взето по време на шестото заседание на Комитета за наблюдение на ОПРР, което се провежда в Плевен.

ОПРР е една от малкото оперативни програми, в които гражданският сектор не беше представен.

Включването на неправителствените организации става след като през лятото община Силистра искаше да изсече 100 годишни чинари, за да реализира европроект за 5 млн. лв.

Освен позицията на официалните власти е добре по време на обсъжданията на Комитета за наблюдение да се чуе и гласът на гражданското общество, каза Витория Алиата ди Вилафранка, директор на Дирекция "Административен капацитет и изпълнение на програмите II (България, Хърватия, Унгария, Румъния, Словения)" в Генерална дирекция "Регионална политика" на Европейската комисия.

Промяната на вътрешните правила за работа на Комитета за наблюдение на ОПРР ще даде възможност на неправителствения организации и граждани да се включат и да участват в дебати по значими теми, като по този начин ще се осигури повече публичност и прозрачност по отношение на действията и политиките на програмата, коментира регионалният министър Лиляна Павлова.

mediapool.bg