Кламер БГ - Новини: Горенето на маски .... и знамена в едно македонско село

Горенето на маски .... и знамена в едно македонско село

Анализи и Коментари

|
Пет, 15 Ян 2021г. 12:33ч.
Горенето на маски .... и знамена в едно македонско село

За втори път в последните месеци в Северна Македония поругават българския национален флаг. Унизителни провокации, които обаче ясно отразяват провала на българската политика и превръщането на България в "една нова Гърция" за македонците.

Символ на нанесените щети в доверието и отношенията между хората и правителствата от двете страни на границата.

Преди ден на импровизиран карнавал в село Вевчани, на който традиционно се палят маски, бе запалено българското знаме. България реагира остро, а македонските управляващи заклеймиха случилото се.

Според кмета на селото напрежението сред участниците в карнавала е ескалирало заради силното присъствие на полиция. Такова е имало, тъй като провеждането на фестивала е било забранено, но жителите на селото са се самоорганизирали.

Не става ясно как напрежението е ескалирало в омраза към България.

Зад предишния подобен случай стояха активисти на опозиционната проруска ВМРО ДПМНЕ, която организира и улични протести срещу каквито и да е отстъпки към България. Сега от партията коментираха, че "правителството (на Зоран Заев) е майка за своите в Щип, а за народа във Вевчани е мащеха".

Управляващите социалдемократи отговориха, че група активисти, водени от председателя на Общинския комитет на ВМРО-ДПМНЕ във Вевчани, са започнали да провокират полицаите, които се намесили при нарушаването на мерките.

Македонското ВМРО и българското ВМРО, всъщност, действат като скачени съдове. Те си разменят провокации и обиди, които в последно време започнаха да направляват двустранните отношения.

Така България, чиито управляващи не веднъж определят македонците за свои братя, спря Скопие по пътя към Европейския съюз. И то без да получи подкрепа, и дори разбиране от останалите страни членки. Ситуация е не по-малко притеснителна от обругаването на българското знаме.

И тя е разбираема при положение, че премиерът и единият вицепремиер казват, че България не оспорва идентичността на Северна Македония, а другият вицепремиер "великодушно" подхвърля: "идентичността, създадена от Коминтерна, си я имате".

Поругаването на българското знаме затваря един цикъл във външната политика през последните най-малко пет години. Започнал с определянето на разширяването на ЕС към Западните Балкани за основен външополитически приоритет и завършил в село Вевчани.

Фестивал, на който традиционно се палят маски.

mediapool.bg