Кламер БГ - Новини: Горелият под "Струма" боклук най-сетне е разчистен

Горелият под "Струма" боклук най-сетне е разчистен

България

|
Пет, 06 Ноем 2020г. 17:44ч.
Горелият под "Струма" боклук най-сетне е разчистен

Повече от година след предизвикания пожар заради безхаберие в складирането на тонове боклуци под моста на автомагистрала "Струма", планината от пластмасови и фармацевтични отпадъци вече е разчистена. Това съобщиха от екоминистерството.

Сн. МОСВ

Пожарът от 13 август 2019 г. в близост до Дупница увреди силно мостовото съоръжение, което наложи спиране на движението по него и авариен ремонт за 1.8 млн. лв. Дни по-късно прокуратурата повдигна обвинения на собственика на фирмата "Феникс Дупница" Кольо Илиев, която управляваше незаконното сметище под моста с отпадъци за рециклиране от фармацевтичния завод "Балканфарма". Те трябвало да се горят в ТЕЦ "Бобов дол", но заради отнетото му разрешително а тази дейност се натрупали под моста. Илиев дори в продължение на три дни през февруари 2020 г. бе издирван заради повдигнати му допълнителни обвинения, но се предаде в полицията.

Дълго време институциите спореха кой да почисти отпадъците под горелия мост. В крайна сметка пътната агенция ги измести извън сервитута на пътя. Община Дупница обаче се оказа, че няма възможност да го разчисти. Така се стигна до намесата на собственика на "Балканфарма" - "Тева", която се зае с разчистването им.

Сн. МОСВ

Извозването на отпадъците е приключило в петък, съобщиха от Министерството на околната среда и водите. Дружеството "Балканфарма Дупница" е отстранило общо 1870.64 тона композитни опаковки, а община Дупница е премахнала 178.32 тона твърда пластмаса. Продължава извозването на останали на терена излезли от употреба гуми и смесени отпадъци информираха от ведомството на Емил Димитров – Ревизоро, който е проверил на място свършената работа.

Сн. МОСВ

Работата по извозване на отпадъците е било организирана от общината и извършена под стриктния контрол на екоминистерството и под надзора на Върховната административна прокуратура.

От ведомството на Димитров припомнят, че разрешителното на "Феникс Дупница" за извършване на дейности с отпадъци беше отнето от софийската екоинспекция на 21 август 2020 г.

mediapool.bg