Кламер БГ - Новини: Горанов обясни кои са "маргиналите"

Горанов обясни кои са "маргиналите"

Коронавирус

|
Съб, 28 Март 2020г. 10:21ч.
Горанов обясни кои са "маргиналите"

Министърът на финансите Владислав Горанов обясни, че не е визирал самоосигуряващите се и хората със свободни професии, когато преди няколко дни сложи етикет "маргинали" на част от българските граждани.

"Аз визирах хората, които са се изключили и нямат общо с държавата. Аз визирах една група хора, които всеки от нас подозира, че съществува - те нямат лични карти, не пращат децата си на училище, не търсят активно работа, не могат да бъдат свързани с държавата", каза Горанов пред БНТ.

Според него думата не е обидна, ако се направи етимологично изследване.

По-рано тази седмица Горанов заяви дословно:

"Тези граждани, които се опитат да запазят правоотношенията си с работодателите по време на кризата, техният работодател ще получи помощ от държавата. Тези граждани, които са маргинали и не попадат в нито една от описаните хипотези, те са социално изолирани и едва ли може да се направи много за тях".

След това гилдията на адвокатите му поиска извинение.

"Не говорех за хората със свободни професии - аз се учудих, че именно те се разпознаха. Те имат принос към обществения интерес", обясни сега Горанов.

Той каза, че е склонен да разшири достъпа до безлихвени заеми на пострадали от кризата с коронавируса граждани и предприемачи.

"Обсъжда се вариант и свободните професии да бъдат включени към групата на заетите, които в момента са в неплатен отпуск, за да могат да получат също безлихвени заеми", заяви Горанов пред БНТ.

"Обсъжда се самоосигуряващите се да могат да се възползват от безлихвени заеми от 1500 лв., каквито ще се отпускат на пуснатите в неплатен отпуск от фирмите си", посочи Горанов.

mediapool.bg